menu

In 2017 wordt voor het eerst de Marc Cornelissen | Brightlands Award uitgereikt. De award is een initiatief van de gelijknamige stichting die een hommage brengt aan de poolreiziger en duurzaamheidspionier die in 2015 tijdens een poolexpeditie verongelukte. De aanmoedigingsprijs van € 25.000 is bedoeld voor een gedreven koploper en verbinder. Iemand die het ambassadeurschap van deze award én van Brightlands kan uitstralen.

Over Marc Cornelissen

Denken, dromen, durven en doen. Over geografische, wetenschappelijke en organisatorische grenzen heen. Dat is wat Marc Cornelissen tot aan zijn overlijden in de praktijk bracht als professioneel avonturier, in de context van het creëren van een duurzame wereld. Andere paden durven kiezen dan de gebruikelijke, is de attitude die Brightlands daarbij zo bijzonder aanspreekt. Brightlands wil wetenschappers, studenten, ondernemers en professionals verbinden over grenzen heen, en ze laten samenwerken aan grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. De houding en impact die Marc Cornelissen had is bij uitstek wat Brightlands graag wil uitstralen.

Profiel kandidaat

Wat typeert een kandidaat van de Marc Cornelissen | Brightlands Award? Hij onderscheidt zich - in de geest van Marc Cornelissen - door verbindend leiderschap. Het is iemand die over grenzen heen samenwerkt aan een duurzame wereld. Die duurzame wereld is in dit geval een breed begrip. Er worden niet alleen initiatieven bedoeld die bijdragen aan een klimaatneutrale economie en samenleving. Ook bijvoorbeeld oplossingen op het gebied van betaalbare zorg en gezonde voeding behoren hiertoe.

De kandidaat wordt gedreven door zijn idealen. Om die te bereiken kijkt hij verder dan de gebaande paden. Maar hij heeft ook aandacht voor de samenhang der dingen, zoals wat er nodig is om bijvoorbeeld nieuwe technologie of medicijnen te laten renderen. Daarin zijn gedrag en ethiek veelal onlosmakelijke componenten. De kandidaat is - net zoals Marc dat ook was - nog onderweg naar oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. Dit in relatie tot de Brightlands thema’s: materialen, gezondheid, voeding of smart services. Tegelijkertijd toont hij aan dat zijn mensgerichte persoonlijkheid impact heeft op hoe hij zijn werk doet, maar ook hoe hij resultaten bereikt.

Wat houdt de award in?

De Marc Cornelissen| Brightlands Award is een aanmoedigingsprijs. De award bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van € 25.000. Met behulp van het bedrag kan de kandidaat de activiteiten die bij de kandidaatstelling zijn aangegeven uitvoeren. Tijdens de volgende award uitreiking in 2018 geeft de award houder een presentatie en vertelt hij welke ontwikkeling zijn werk heeft doorgemaakt dankzij de award.

Jury en Curatorium

De toekenning van de award vindt plaats door een jury, die bestaat uit:

 • Maria van der Hoeven (voorzitter), CIEP (Clingendael International Energy Program) en Raad van Toezicht Rocky Mountain Institute,
 • Ellen Cornelissen, namens de familie Cornelissen,
 • Bert Kip, CEO Brightlands Chemelot Campus,
 • Prof. dr. Mariëlle Heijltjes, hoogleraar Managerial Behavior Maastricht University,
 • Prof. dr. Emmo Meijer, Lid van de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie
 • Theo Bovens, Gouverneur Provincie Limburg,
 • Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, Director Institute for Advanced Study Princeton (IAS),
 • Prof. dr. Martin Paul, president Maastricht University,
 • André Kuipers, ruimtevaarder, arts, schrijver.

De award kent tevens een curatorium die bestaat uit:

 • Theo Bovens, Gouverneur Provincie Limburg,
 • Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, Director Institute for Advanced Study Princeton (IAS),
 • Prof. dr. Martin Paul, president Maastricht University,
 • André Kuipers, ruimtevaarder, arts, schrijver.

Aanmelding en voorwaarden

Kandidaten kunnen tot en met 31 januari 2017 aangedragen worden voor nominatie via een aanmeldformulier
(zie ook de kolom rechtsboven).

Om in aanmerking te komen voor de Marc Cornelissen | Brightlands Award dient de voordracht gezamenlijk te gebeuren door de kandidaat én de organisatie waarvoor hij actief is. Daarnaast moeten kandidaten werkzaam c.q. woonachtig zijn in Europa.

aanmeldformulier

aanmeldformulier


Please note that the application is archived as a pdf file. Please download Adobe Acrobat to fill in the application. To sign a PDF document or form, you can type, draw, or insert an image of your handwritten signature. You can also add text, such as your name, company, title, or the date. When you save the document, the signature and text become part of the PDF.


introductie

introductie


Lees hier de informatie over de Marc Cornelissen Brightlands Award (in pdf).