BCC luchtfoto

Brightlands Chemelot Campus en de regio

Regio, omgeving en de kracht van de triple helix

Brightlands Chemelot Campus is de eerste circulaire hub van Europa waar chemie, duurzame materialen & biomedische oplossingen worden geïnnoveerd.

In een mum van tijd is de campus uitgegroeid tot een plek waar meer dan 3000 kenniswerkers en 1207 studenten werken voor meer dan 100 bedrijven en kennisinstellingen. De strategie is gericht op het versnellen van de ontwikkelingen van de campus naar een  innovatieve gemeenschap / community met meer dan 100 bedrijven en niet minder dan 3900 kenniswerkers en 1000 studenten.

De drie hoofddoelen van de Brightlands Chemelot Campus-organisatie zijn:

  • De uitbreiding van het aantal kenniswerkers en studenten op de campus
  • De voortdurende ontwikkeling van de campusgemeenschap en daarmee het aantal effectieve samenwerkingen
  • De ontwikkeling en het onderhoud van de R & D-infrastructuur op de campus.

Limburg, de toegangsweg naar Europa

Chemelot (inclusief het Industrial Park en de Brightlands Chemelot Campus) staat voor een chemisch georiënteerd gebied van ruim 800 hectare in Geleen, Zuid-Limburg. De site is uniek vanwege:

  • De centrale ligging in Zuid-Limburg
  • De toegankelijkheid dankzij een verbinding met de snelweg, de spoorlijn, pijpleidingen en een luchthaven
  • De aanwezigheid van een groot aantal fabrieken die elkaar aanvullen
  • De overkoepelende licentie
  • De unieke onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten, zoals fabrieken en pilot plants
  • Centrale voorzieningen zoals utiliteiten, brandweer, onderhoud, bedrijfsnoodorganisatie en veiligheidsvoorschriften
  • Een sterke en diverse gemeenschap in materiaal- en levenswetenschappen

Klik hier voor meer informatie over Chemelot

Triple helix-samenwerking

Volgens het triple helix innovatiemodel is echte innovatie alleen mogelijk als bedrijven, kennisinstellingen en overheid samenwerken. Daarom investeren DSM, Universiteit Maastricht en Provincie Limburg onder de merknaam Brightlands Chemelot Campus in deze innovaties.

Aandeelhouders

Brightlands Chemelot Campus wordt beheerd en ontwikkeld door Chemelot Campus B.V. en heeft drie aandeelhouders: Koninklijke DSM, Provincie Limburg en Universiteit Maastricht. Bert Kip is de CEO van Chemelot Campus B.V. en Boy Litjens is de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Chemelot Campus B.V. Leden van de Raad van Commissarissen zijn Dick Bongard, Paul van Dun en Maxime Verhagen.

Gesteund door de overheid

Brightlands Chemelot Campus wordt ondersteund door de Provincie Limburg, het Ministerie van Economische Zaken, de Universiteit Maastricht, particuliere bedrijven en diverse Europese en lokale publieke fondsen. De campus ontvangt ook bijdragen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid en de gemeente Sittard-Geleen.

bcc support

Tomorrow’s life

Bedrijven als DSM, SABIC en ARLANXEO, de overheid, onderzoeksinstituten AMIBM, Brightlands Materials Center en Chemelot InSciTe, en kennisinstituten als Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) werken samen om bio-circulaire chemie mogelijk te maken waardoor het leven van morgen duurzamer wordt. Zij werken aan waardevolle innovaties met performance materialen, biomedische materialen en duurzame chemische processen. Goede voorbeelden van dergelijke innovaties zijn solar paint en regeneratieve cellen.

Don't miss the latest news

Dit vind je misschien ook interessant

Maikel B
A passionate techie in healthcare
Community member Maikel Beerens, Xilloc
Artikel
Marcel van Hoorn
Brightlands gezien door de lens van Marcel van Hoorn
22 december 2020
Nieuws
Rold 2019
Brightlands Polymer Days 2021
November 7-9, 2021
Event