BCC Chemelot IP

Chemelot

Ontdek de wereld van de industrie

De Chemelot site bestaat uit het Chemelot Industrial Park en de Brightlands Chemelot Campus. Hier is alles wat je moet weten over Chemelot en Brightlands.

Er is een verschil tussen Chemelot en Brightlands Chemelot Campus. Op de Chemelot-site vind je aan de ene kant het Chemelot Industrial Park en aan de andere kant de Brightlands Chemelot Campus. Beiden huisvesten bedrijven die gespecialiseerd zijn op het gebied van materialen en chemie.

Wat Chemelot uniek maakt

Chemelot staat voor een chemisch georiënteerd gebied van ruim 800 hectare in Zuid-Limburg. De site is uniek vanwege

 

  • De centrale ligging in Zuid-Limburg
  • Gemakkelijk bereikbaar met aansluiting op de snelweg, de spoorlijn, pijpleidingen en een luchthaven
  • De aanwezigheid van een groot aantal fabrieken die elkaar aanvullen
  • De overkoepelende licentie
  • De unieke onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten, zoals fabrieken en proeffabrieken
  • Centrale voorzieningen zoals nutsvoorzieningen, brandweer, onderhoud, bedrijfsnoodorganisatie en veiligheidsvoorschriften
  • Een sterke en diverse materiaal- en levenswetenschappelijke community

 

De infrastructuur op Chemelot, het heeft een eigen haven met een uitstekende verbinding met aangrenzende zeehavens en railterminal, het chemiecluster ligt direct naast het hoofdwegennet en de pijpleidingen. Chemelot sluit direct aan op Antwerpen, Rotterdam en het Rijn-Ruhrgebied (de zogenaamde ARRRA-cluster).

Centraal staat Chemelot Industrial Park en de Brightlands Chemelot Campus. Bedrijven als SABIC, Arlanxeo en DSM produceren hun producten in het Chemelot Industrial Park en ontwikkelen duurzame producten en materialen in hun onderzoeksfaciliteiten op de campus. Denk aan anti reflecterende coatings voor zonnepanelen en lichtgewicht materialen voor de auto-industrie.

De missie van Chemelot

Chemelot is ook de naam van de centrale organisatie die verantwoordelijk is voor het Chemelot Industrial Park en de naleving van de milieuregels. Daarnaast is Chemelot ook verantwoordelijk voor de communicatie met omwonenden en de autoriteiten.

Chemelot is ontworpen op één centraal idee: het samenbrengen van de kennis en vaardigheden die normaal alleen bij grote organisaties voorkomen, en deze toe te passen binnen een flexibele gemeenschap van kleine en grote chemische bedrijven, waardoor de visie van de chemische industrie radicaal verandert. Een groeiende omgeving voor economie en werkruimte, in 2025 behorend tot de wereldtop van chemie en nieuwe materialen.

Klik hier voor meer informatie over Chemelot

 

Dit vind je misschien ook interessant

Persbericht Manifest
Staatssecretaris Mona Keijzer bezoekt Kennispark Twente naar aanleiding van manifest topcampussen
30 september 2020
Persbericht
Bert Kip en Saskia Goetgeluk over samenbouwen aan circulaire waardeketens
Samen bouwen aan nieuwe circulaire waardeketens
30 juni 2020
Nieuws
Lehn
Adaptive Chemistry and Adaptive Materials
By Nobel Prize Winner Jean Marie Lehn on January 16, 2020
Case

Blijf op de hoogte

BCC newsletter conversion