Campus vanuit de sky

Chemelot Circular Hub

De transitie naar groene circulaire chemie

Van auto tot colafles. En van fietsshirt tot deurklink. Chemie is een onlosmakelijk onderdeel van ons dagelijks leven. Bijna alles om ons heen heeft zijn oorsprong in de chemische industrie.

En zowel ons dagelijks leven als de chemie zijn fundamenteel aan het veranderen;

  • Door het besef dat we als mens nieuwe, duurzame manieren moeten vinden om de belasting van de aarde te verminderen.
  • Door de klimaatverandering tegen te gaan en CO2 uitstoot en verspreiding van plastic afval een halt toe te roepen.
  • Door nieuwe technologie die dat mogelijk maakt. En door de kansen die hieruit ontstaan.

Sterker nog: als we de stap naar een duurzame wereld écht willen maken, kunnen we dat alleen doen als de chemische industrie het voortouw neemt.

Om grondstoffen voor al die producten uit ons dagelijks leven groen te kunnen produceren, is maximale toegang tot zon -en wind energie nodig. Maar betekent ook dat productieprocessen wereldwijd opnieuw gedefinieerd moeten worden, zodat groene en recyclebare grondstoffen de plaats innemen van de huidige fossiele grondstoffen; Groene circulaire chemie. Dat vraagt om nieuwe methoden. Nieuwe chemische processen. Waarvan we sommige nog moeten uitvinden.

En met dat in het achterhoofd; 2030 is al morgen en 2050 overmorgen... 

Interesse?

Get in touch

Video ‘Chemelot Circular Hub'

Deze inhoud is gedeactiveerd totdat cookies zijn geaccepteerd

Chemelot Regio first European Circular Hub

Dergelijke vernieuwingen in de chemie zijn al volop gaande. Zeker in Zuid-Limburg. Al denken wij dat het sneller moet. En kan.

Industriepark Chemelot , de Brightlands Chemelot campus en het instituut Brightsite laten zien waar een unieke combinatie toe in staat is. Een plek waar afvalstoffen van de ene, de grondstoffen zijn voor de ander. Als het ware één groot laboratorium, waar startups, scale ups, wetenschap en de chemische industrie nauw samenwerken aan groene circulaire chemie. Daarbij gebruikmakend van unieke kennis om innovaties op te schalen tot grootschalige industriële toepassingen. Waar ook nieuwe concepten worden ontwikkeld om materialen circulair in te zetten (Brightlands Materials Center – Designed to Recycle) en waarin biomassastroment worden ingezet om producten te maken (Achen-Maastricht Institute voor Biobased Materials – AMIBM).

En dat op een al even unieke geografische locatie in het hart van de belangrijkste as van chemische industrie in Europa. Kortom, ingebed in een maatschappelijke transitie investeren partijen hier samen in een ‘ circular hub’, met een regionale proeftuin. Een plek waar talent op alle niveaus, samen met een brede kennis en ervaring, faciliteiten én de ruimte voorhanden is om de vernieuwing in de chemie te realiseren.

Heart of Europe - Circular Hub
Brightlands Chemelot Campus compilation

Resultaten zijn al duidelijk zichtbaar. Zoals het ‘terugkraken’ van plastics (SABIC/Plastic Energy) en afbreken van kunststoffen tot originele bouwstenen (Ioniqa). Of producten zoals Niaga tapijt die ‘designed to recycle’ zijn.  En er worden steeds meer chemische processen ingericht zonder afval. Maar mét duurzame materialen en lichtere producten van betere kwaliteit. Een complete waardeketen aanpak. Dat maakt ons trots.

Maar zoals gezegd, het moet en kan sneller. Met extra investeringen in infrastructuur en in kennis kunnen we de overgang naar een groene circulaire chemie versnellen.  Investeringen die niet alleen ten goede  komen aan mens en milieu, maar ook aan de economie en de chemische industrie zelf. Het zal leiden tot duurzame innovaties die grootschalig kunnen worden toegepast, waarmee de chemie de oplossing wordt voor een wereldwijde problematiek.

Vanuit een regio die raad weet met maatschappelijke-, energie en chemie transities, nodigen we overheden, bedrijven kennisinstellingen en burgers om met ons mee te doen. Alleen samen kunnen we vleugels geven aan klimaat en samenleving.

Met de Chemelot regio als ‘circular hub’ zet Nederland de toon in de transitie naar groene circulaire chemie; en dat is in meerdere opzichten een kans voor Nederland, Europa en de rest van de wereld.

 

Contact

Lia Voermans
Lia Voermans
Director Innovation Strategy
Contactpersoon

Stel je vraag

Dit kan interessant zijn

Rain
When it rains, it pours
Blog by Marc van Doorn
Blog
Bright Story : Zonneverf
Bright Story: Zonneverf
Hightech coating om energie te besparen
Case
GBO Innovation Makers
Het perfecte ecosysteem voor een designbureau
GBO Innovation makers
Case

Lees meer over...