Medace

Sneller en makkelijker van patent naar patiënt

Medace

Medace is een leer-/werkomgeving waar niet alleen goede cleanrooms en state-of-the-art apparatuur staat, maar waarbij we onze klanten ook stap voor stap door het hele traject van kwaliteit en regelgeving leiden. 

Zo begon het

Het idee van Medace begint bij het Chemelot Institute for Science and Technology (InSciTe). Het komt vaak voor dat een vinding min of meer bewezen is maar het niet redt om klinisch getest te worden. Deze klassieke helaas veelvoorkomende "gap" in onderzoeksland wordt niet voor niets "the valley of death" genoemd. Op de Brightlands Chemelot Campus liet InSciTe derhalve in 2015 een eigen biomedische faciliteit bouwen met vier clean rooms: twee voor celtherapie en twee voor medical devices.

Zo is het nu

Om de huidige situatie uit te leggen maakt Kurt Gielen (CBO) een duidelijke vergelijking: "Wij vervullen de rol van de hospita. Je trekt tijdelijk bij ons in en wij helpen je op weg totdat je op eigen benen kunt staan. Kies maar uit wat je van ons nodig hebt. Je doet het allemaal zelf maar wij leren je hoe het werkt en hoe het moet. Niet voor niets heten we voluit: Medace (bio)medical co-workspace."

BMHC Danielle Curfs
Benieuwd hoe het nu met Medace gaat?
Eén jaar later...

Sterk staaltje samenwerken

Het idee van het matrix concept van Medace slaat aan bij de beoogde investeerders. Universiteit Maastricht Holding, LIOF, Maastricht UMC+, de Brightlands campussen in Maastricht en Geleen en de provincie Limburg stellen samen 7,4 miljoen euro ter beschikking. Ze zijn gecharmeerd van de toegevoegde waarde die Medace kan bieden aan Limburgse ondernemers/onderzoekers en van de insteek dat je kennis in de regio zelf ontwikkelt. 

Veel belangstelling

Nadat het persbericht over de definitieve "go" de deur uitging, stond de telefoon roodgloeiend. Kurt vertelt dat het concept in Nederlands uniek is, maar dat ze ook vragen krijgen uit het buitenland. Daniëlle Curfs (CEO): "Medace wil de drempel voor onderzoekers/ondernemers op alle vlakken, dus ook financieel laag houden. Maar we moeten natuurlijk wel levensvatbaar zijn."

Een van de grotere uitdagingen was het verkrijgen van de accreditatie van Dekra voor de ISO-certificering. Daniëlle: "Zij hadden in eerste instantie twijfels over het feit dat je op een locatie meerdere projecten en bedrijven tegelijk hebt lopen." Wij hebben hun kunnen overtuigen dat dat prima kan op voorwaarde dat je samen consequent duidelijke gedragsregels hanteert en de veiligheidseisen en protocollen strak volgt. Het heeft even geduurd, maar na anderhalf jaar hebben we dat felbegeerde en onmisbare ISO-certificaat gekregen. 

Nu begint het echt

In september 2018 wordt Medace BV officieel opgericht op de Gaetano Martinolaan 63 gelegen op de Brightlands Maastricht Health Campus. Op 2 januari 2020 heette het achtkoppige, trotse Medace-team dat, naast Kurt en Daniëlle vooral bestaat uit gespecialiseerde kwaliteitsmensen en technici, hun eerste klanten van harte welkom. Een droomstart. Daniëlle: "Acht projecten en twee bedrijven lopen hier nu. Onze grootste klant is InSciTe, zij hebben hun zeven lopende projecten bij ons ondergebracht. We zien een bonte mix van zowel jonge als ervaren onderzoekers, van startende ondernemers en van wetenschappers die bewust kiezen voor door ontwikkelen buiten de academische muren."

Werken en leren

Tijdens de rondleiding legt Kurt nogmaals uit dat de kwaliteit leidend is bij Medace: "Wie richting de markt wil, moet dit traject van zeer zorgvuldig documenteren volgens strikt vastgestelde standaarden nou eenmaal doorlopen." Daniëlle: "Onze mensen werken tijdelijk mee in het team van onze klanten. We leren hen hoe ze hun werk volgens het kwaliteitsmanagementsysteem kunnen inrichten. Op de plek waar je werkt, is al die content en al die expertise voorhanden. Terwijl je leert, ben je ook in de setting aan het werk."

Een jaar later...

“Medace is nu ruim een jaar open. In onze leer-/ werkomgeving helpen we ambitieuze medische startups met cleanrooms, labs, apparatuur én met kennis en begeleiding van experts op gebied van wet- en regelgeving om sneller en slimmer de stap naar de markt te maken. Ondanks corona hebben we een goede start gehad. Ons team bestaat uit tien professionals en we hebben twaalf jonge medische bedrijven ‘in huis’. Het is een mix van ondernemingen geworden, elk met specifieke uitdagingen en hulpvragen en dat maakt ons werk nóg leuker. InoCells bijvoorbeeld is een stamceltherapie die de kans voor onvruchtbare vrouwen op zwangerschap vergroot.

Dankzij Medace verloopt de Europese aanvraag bij de European Medicines Agency (EMA) voorspoedig. Met ArchiMedes werken we aan een kwaliteitsprogramma voor een draagbaar cardiologisch monitoringshulpmiddel. Een consortium vanuit RegMedXB werkt aan implantaten geladen met speciale cellen zodat mensen met diabetes type I geen insuline meer hoeven te spuiten. Met Medprotex is het proces naar CE-certificering voor chirurgische mondmaskers snel doorlopen zodat ze verder kunnen opschalen. En dan is er nog Mosa Meat, het Limburgse kweekvleesbedrijf, dat een eigen lab aanhoudt bij Medace. Het unieke concept van Medace is geliefd bij startende biotechbedrijven, ook buiten de landsgrenzen. De eerste Duitse klant, TissueGUARD, heeft zich al gemeld. Dus wat let ons om in de toekomst dit concept ook elders uit te rollen?” 

Blijf op de hoogte