Pieter Kubben

Neuromind

Pieter Kubben is neurochirurg en fervent voorvechter van digitale toepassingen in de gezondheidszorg. In 2010 bedacht en maakte hij de zeer succesvolle app NeuroMind die door neurochirurgen en neurologen over de hele wereld wordt gebruikt. Afgelopen jaar werd hij - toch nog - ondernemer. En wat blijkt, tot zijn eigen grote verbazing? “Mijn ideologie om te innoveren, kan ik in dat ondernemerschap heel goed kwijt. Het voelt vrij en onbegrensd en ik merk dat ik dat heel prettig vind.”

Digitale kindje

Aanvankelijk maakte Pieter de NeuroMind-app als elektronisch spiekbriefje voor zichzelf. Zo begon het. Tien jaar later is de gratis app ruim een half miljoen keer gedownload en gebruiken neurochirurgen en neurologen over de hele wereld de NeuroMind-app als interactieve beslissingsondersteuning – tezamen zo’n 75.000 keer per jaar. Pieter: “Het is mijn meest succesvolle digitale kindje. Ik heb het zelf gemaakt, tien jaar lang alleen opgevoed en nu het een puber begint te worden, is het wel plezierig dat ik wat hulp krijg.” Het voormalige elektronische spiekbriefje is vanaf het allereerste begin enthousiast ontvangen door vakgenoten. Onder andere de EANS, de European Association of Neurosurgical Societies, plaatste een aanbeveling op hun website. De app werd al snel interactief gemaakt, kreeg in 2014 de CE-markering en kent een trouwe, steeds groter wordende schare aan uitermate tevreden gebruikers.

"Tot mijn grote verbazing blijk ik ondernemen erg leuk te vinden ”

Dilemma

Toen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in 2014 besloot dat de app vanwege de interactiviteit als een medical device gezien kon worden, stond Pieter voor een dilemma. Blijft het bij een uit de hand gelopen hobby op ‘zolderkamerniveau’ en haal ik het interactieve stuk uit de app of gaan we het nu serieus aanpakken en maken we er een bedrijf van? Optie één viel eigenlijk meteen af. Juist het interactieve karakter van de app - ondersteuning op het moment dat de neurochirurg of neuroloog belangrijke beslissingen moet nemen - is de USP van NeuroMind. Toch lag optie twee, het starten van een onderneming, evenmin voor de hand: “Ik heb me zelf nooit als ondernemer gezien. Integendeel zelfs.” Toch hakte hij in 2020 de knoop door en werd DecisiX een feit.

Risico

“Een van de kenmerken van ondernemerschap is het durven nemen van een zekere mate van risico. Neurochirurgen boren weliswaar in schedels om iets in het brein te gaan doen, maar de gevolgen kunnen behoorlijk ernstig zijn. Het is dan ook bepaald niet een specialisme waar je veel ‘cowboys’ hebt zitten, want dat wordt door de natuur meteen afgestraft. De karaktereigenschappen die je nodig hebt als ondernemer bijten dus soms wel met de karaktereigenschappen die je nodig hebt bij het werk in de kliniek. Ik ben nu bijna 43. Misschien is het de leeftijd, maar ik heb de behoefte om wat meer balans te realiseren tussen enerzijds het vertrouwde en anderzijds iets nieuws, met misschien wel wat risico. Misschien is die innerlijke ontwikkeling ook wel nodig geweest om het ondernemerschap nu wel aan te durven.”

“Hoog tijd voor een translational medicine 2.0: from byte to bedsite”

Zorgvuldige afwegingen

Eerder al was er door een partij interesse om NeuroMind bedrijfsmatig op te pakken door er een betaalde app van te maken. Maar Pieter wilde er niet aan: “Voor een ander is het alleen een financieel experiment, maar het is mijn digitale kindje. Ook richting Brightlands ben ik vrij lang sceptisch geweest. Moeten we dit wel doen? Als initiatiefnemer van het e-health programma van het Maastricht UMC+ heb ik de afgelopen jaren contact gehad met verschillende business developers van Brightlands Maastricht Health Campus. We hebben wel eens vrijblijvend gebrainstormd over NeuroMind, zo van: ik heb ook een app… Dat zijn heel informele gesprekken geweest, vrijblijvend, laagdrempelig, natuurlijk, zonder dat er meteen een plan op tafel lag. Daarmee is de aanloopperiode weliswaar wat langer geweest dan gemiddeld, maar voor mij heeft dat prima gewerkt.” Missie Aan het begin van zijn studie stond de combinatie gezondheidszorg en IT nog in de kinderschoenen. Pieter kreeg zelfs van een van zijn begeleiders het advies om “wat minder met computers te spelen” als hij echt neurochirurg wilde worden. Die ongetwijfeld goedbedoelde raad legde hij naast zich neer. Gelukkig maar, want het ontwikkelen van de NeuroMind-app heeft hem veel gebracht. “Ik geloof heilig in het combineren van verschillende werelden en het bundelen van krachten. Daarmee maak je zoveel meer mogelijk. Binnen de academische context worden translational medicines vaak gebracht onder het mom van ‘from bench to bedsite’ Ik pleit ervoor dat we daar een translational medicine 2.0 aan toevoegen: ‘from byte to bedsite’. Voor veel clinici is de IT-wereld nog steeds een heel aparte wereld waar ze weinig feeling mee hebben. Ik zie het als mijn missie - dat klinkt misschien wat dramatisch, laten we zeggen: ik maak me sterk - om bruggen te bouwen zodat die werelden gemakkelijker bij elkaar komen. Ik daag clinici uit om zelf die brug op te stappen en contact te zoeken met IT’ers om samen de mogelijkheden te verkennen en kansen te creëren. Misschien iets om over na te denken: is het niet frappant dat er in Maastricht een aparte Brightlands campus is voor health en in Heerlen een aparte campus voor digital?”

Pieter Kubben

“Aan het begin van mijn opleiding kreeg ik het advies om wat minder met computers te spelen als ik echt neurochirurg wilde worden. Ik ben blij dat ik die goedbedoelde raad naast me neer heb gelegd”

Over DecisiX

In tegenstelling tot veel startups op de campus, heeft DecisiX - waar zowel Pieter als Brightlands Maastricht Health Campus aandeelhouder in zijn - een kant-en-klaar product dat zich al ruimschoots bewezen heeft. Pieter: “Het belangrijkste criterium is dat de app voor mij en voor mijn collegavakgenoten relevant moet zijn en meerwaarde biedt. De NeuroMind-app is de basis van de onderneming, maar de app zelf blijft wat mij betreft gratis. Het potentieel verdienmodel zit ‘m in het interactieve stuk: de app wordt gebruikt op het moment dat à la minute beslissingen genomen moeten worden. We bereiken onze doelgroep op het moment dat ze heel concrete informatie nodig hebben. Voor een fabrikant van een hulpmiddel (voor de neurochirurgen) of van medicijnen (vooral voor de neurologen) is dat een zeer interessant gegeven. Veel effectiever en efficiënter dan een advertentie of een symposium. Om die meerwaarde voor gebruikers mogelijk te maken, is het essentieel dat zij hun data met ons delen. Dat moet je uiteraard keurig regelen vooraf. Persoonlijk vind ik deze insteek veel interessanter dan een paar euro per geïnstalleerde app verdienen. Bijkomend voordeel: als de app de basis is van de onderneming moet die natuurlijk in topvorm blijven. En daar ben ik als ‘digitaal vader van’ natuurlijk erg blij mee.”

Team

Met een team van vier - twee business developers van Brightlands Maastricht Health Campus, Pieter zelf en een PhD-studente die thuis is in de neuro-ethiek - werken ze nu aan de propositie. Pieter: “Voor mij is het ondernemen en alles wat daarbij komt kijken complexe materie. Ik vergelijk het weleens met het moment dat je net met je specialisatie begint: op heel veel vlakken ben je dan nog onbewust onbekwaam. Dat is hier net zo, praktische dingen weet je niet. Om daar een weg in te vinden, is het bijzonder plezierig en verfrissend dat mensen met je meedenken. We voeren inhoudelijke gesprekken met stakeholders en zo verkennen we diverse mogelijke richtingen. Daar nemen we bewust de tijd voor, je krijgt maar een keer de kans om goed te beginnen. Ondertussen zijn we door de EANS geattendeerd op de eerste Brain Innovations Days. Onze pitch kwam tot de finale! We hebben helaas niet gewonnen, maar we hebben wel veel geleerd.”

Fundamentals of clinical data science: al 400.000 keer gedownload! Pieter Kubben is lead editor van het open access book ‘fundamentals of clinical data science’ dat hij samen met hoogleraren data science Michel Dumontier en André Dekker samenstelde. Het boek is geschreven voor zowel professionals in de gezondheidszorg als voor IT’ers die zich willen verdiepen in de mogelijkheden van gepersonaliseerde geneeskunde met behulp van grote datasets afkomstig uit telemonitoring of patiëntendossiers. Ook met dit boek wil Pieter Kubben de brug slaan tussen clinici en IT’ers. 

Ook valoriseren? Neem contact op!

Ontmoet meer ondernemers in gezondheidszorg

bmhc
Olga Goor en Alex Roth
Brightlands Venture Partners en Avalanche Medical
Artikel
BMHC YourRhythmics
YourRhythmics
Innovatief ECG-systeem
Artikel
BMHC
Kees Groen en Marcel Jacobs
Matisse Pharmaceuticals
Artikel

Lees meer over...