Hart op gebouw Heerlen

Met innovatie krijgen we corona klein

Slimme ideeën gidsen ons door de crisis

Het coronavirus houdt iedereen in zijn greep en de bestrijding ervan dwingt tot maatregelen die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. In die bestrijding speelt innovatie een sleutelrol. Niet alleen als het gaat om het virus zélf, maar ook om de intelligente lockdown en de route naar ‘normaal’ slim vorm te geven en uit te werken.

Ook Brightlands draagt daaraan bij. Van het ontwikkelen tot een snelle coronatest, een rol bij het oplossen van de schaarste aan mondkapjes tot slimme manieren om in het onderwijs op afstand en het dagelijks contact met familie op afstand zo goed mogelijk te laten lopen. En een grote online hackathon met als centrale vraag hoe we slim en verantwoord uit de lockdown kunnen komen.

Steunregelingen voor ondernemers

De overheid probeert ondernemers met diverse steunregelingen door deze periode te loodsen. Zo is er een speciale regeling voor startups en scale-ups, waarvan er binnen Brightlands veel actief zijn.

Wil je meer weten over de steunregelingen voor startups, scale-ups en innovatieve MKB'ers?

Lees meer

Bereken hoe corona-regelingen jouw onderneming kunnen helpen:

Corona calculator LWV/VNO-NCW

Ondernemers
Steunmaatregelen voor ondernemers - Corona update
29 april 2020
Nieuws

Inspirerende voorbeelden

Bekijk meer inspirerende verhalen van ondernemers en onderzoekers uit de Brightlands community die oplossingen bedacht hebben om de impact van het coronavirus het hoofd te kunnen bieden.

Femly
Femly hulp bij eHealth en bij TV-beeldbellen
25 maart 2021
Nieuws
Enquete Economisch Herstelplan (artikel ESZL)
16 gemeenten werken samen aan regionaal economisch herstelplan
15 maart 2021
Nieuws
Marcel van Hoorn
Brightlands gezien door de lens van Marcel van Hoorn
22 december 2020
Nieuws
TRIAS
Nieuwe subsidies: TRIAS helpt ondernemers met projectplan
15 december 2020
Nieuws
Ondernemers
Dien je COL-aanvraag in voor 1 oktober
16 september 2020
Nieuws
BSSC MKB
KOERS: Voucherregeling voor MKB'ers
20 augustus 2020
Nieuws
Ondernemen bij Brightlands Smart Services Campus
Bereken hoe corona-regelingen jouw onderneming helpen
14 augustus 2020
Nieuws
BSSC_Newscovid19
Coronaproof testen in GGZ
6 augustus 2020
Persbericht
BSSC forum COVID-19
Brightlands Smart Services Campus measures against COVID-19
28 mei 2020
Nieuws
Laboratorium bij AMIBM
AMIBM overtreft alle verwachtingen
28 mei 2020
Nieuws
Corona
Hoe het coronavirus onze darm binnendringt
25 mei 2020
Nieuws
schakel
NetwerkSchakel supports campus residents finding answers to business questions
15 mei 2020
Nieuws
 • Test

  Als het gaat om de bestrijding van het coronavirus heeft PathoFinder op Brightlands Maastricht Health Campus een test ontwikkeld waarbij binnen 2 uur vastgesteld kan worden of iemand besmet is met het coronavirus. Het biotechbedrijf kan 10.000 testen per week maken. Bij verdachte patiënten wordt een met een wattenstaafje neusswab afgenomen en gecombineerd met de test in het ziekenhuislaboratorium. Met de uitslag van deze test kan de arts bepalen of de patiënt een actieve infectie heeft en behandeld of geïsoleerd moet worden om verspreiding van het virus te voorkomen.

  BMHC_Pathofinder_news
  PathoFinder ontwikkelt coronatest, uitslag in 2 uur!
  2 april 2020
  Persbericht

  Mondkapjes

  Veel aandacht kreeg de schaarste aan mondkapjes voor medewerkers in de zorg.

  Via Sunny Jiang van Brightlands China Center en dankzij haar relaties in China lukte het al snel 12.000 mondkapjes vanuit China naar Nederland te laten sturen, waarvan het Maastricht UMC+ en het Zuyderland ziekenhuis dankbaar gebruik konden maken.

  Op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen kreeg Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) een rol bij de productie van mondkapjes. Toen het Zuyderland ziekenhuis zag dat ‘snorkelmaskers’ na een aanpassing prima kunnen functioneren als mondkapje, leidde dit bij Zuyd Hogeschool tot het ontwerp van twee prototypes binnen 24 uur. Een aantal bedrijven met kennis en hulp van CHILL zorgde ervoor dat binnen drie etmalen 300 maskers beschikbaar kwamen.

  Vrij recent werd bekend dat DSM Niaga samen met AFPRO en beddenfabrikant Auping miljoenen mondkapjes maken voor de Nederlandse zorginstellingen. Het is de bedoeling dat wekelijks een miljoen zogenoemde FFP2-maskers geleverd kunnen worden. Deze maskers worden geleverd aan de overheid. Die zorgt voor verdeling en distributie onder ziekenhuizen en zorginstellingen.

  Het ‘Team Limburgse Mondkapjes’ maakt, in samenwerking met het instituut AMIBM op Brightlands Chemelot Campus kans om een van de ‘preferred suppliers’ te worden van het Ministerie van Economische Zaken, om de komende jaren hoogwaardige mondkapjes te maken voor de Nederlandse zorg. De in Nederland unieke expertise van het Aachen Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) sluit perfect aan op het initiatief van twee Limburgse ondernemers die zich sinds kort op deze markt begeven.

  Vitrojet

  De innovaties en acties zijn niet altijd louter gericht op corona. Soms blijkt dat een innovatie uit de Brightlands-keuken óók voor de aanpak van corona wordt gebruikt. Aan het begin van de crisis in China gingen haarscherpe beelden van het coronavirus de wetenschapswereld over. In de laatste twee maanden volgden meerdere publicaties uit de gehele wereld in de hoop met deze kennis een beter vaccin te ontwikkelen. Die beelden waren mede mogelijk gemaakt door de zogenoemde Vitrobot, die is ontwikkeld in Maastricht. Prof. Peter Peters en zijn team van M4i, samen met CryoSol-World, die het prototype hebben doorontwikkeld tot een industrieel product, op Brightlands Maastricht Health Campus lanceren binnenkort een opvolger: de Vitrojet. De eiwitten die de Vitrojet razendsnel bevriest, sturen de complete biochemische machinerie in het lichaam aan. Ziekten als COVID-19, kanker, alzheimer, tuberculose en AIDS kunnen zo ook veel beter onder de loep worden genomen.

  Lees meer over de VitroJet

  CryoSol
  Turbo-vriezer ontwikkeld in Maastricht helpt 'machinekamer' coronavirus te ontrafelen
  15 april 2020
  Nieuws

  Gelaatscherm

  FAST Automotive Group op Brightlands Chemelot Campus heeft een gelaatscherm ontwikkeld in de strijd tegen het coronavirus. Het zogenoemde 'Face Protection Shield' moet bescherming bieden aan onder andere zorgpersoneel, tandartsen en rijschoolhouders tijdens hun werk. In samenwerking met twee andere bedrijven denkt FAST Automotive Group 7500 en 10.000 stuks per week te kunnen maken.

  Femly

  Een vinding van de Heerlense startup Rementis kreeg hierdoor veel aandacht. Het bedrijf op Brightlands Smart Services Campus maakt met beeldcontact op afstand heel eenvoudig. Het levert aangepaste televisies die met één simpele druk op de knop beeldbellen mogelijk maken. Deze zogenoemde Femly blijkt een uitkomst in tijden dat alleen op afstand contact gehouden kan worden met familieleden. Een app op de telefoon maakt het ook voor de bellers eenvoudig contact te leggen met de bezitter van de Femly. Via die app kunnen ook berichtjes of foto’s naar de Femly worden gestuurd. De interactieve tv is oorspronkelijk opgezet om mensen met dementie te helpen langer thuis te blijven wonen en zelfstandig te functioneren. Verpleeg- en verzorgingshuizen gebruiken de Femly al.

  Femly
  Online leren
  Boost van online onderwijs levert schat aan data op
  30 maart 2020
  Nieuws
  Psylaris EMDR behandeling
  EMDR-behandeling op afstand
  30 april 2020
  Nieuws
  Christopher Sparks
  Vijfdaagse online hackathon over de coronacrisis
  27 april 2020
  Nieuws

  Cybercrime

  Met meer digitale samenwerking en met meer routine in online verkeer nemen ook de risico’s op cybercrime toe. Cybercriminelen spelen snel in te spelen op die nieuwe situatie. Online werken betekent meer e-mailverkeer, vaker inloggen op de systemen van het werk, kortom meer digitaal verkeer en daardoor ook meer kansen voor cybercriminelen. Het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid (ECCW) op Brightlands Smart Services Campus in Heerlen heeft enkele extra en gratis webinars georganiseerd om ondernemers, met name in het MKB, van de belangrijkste informatie en tips te voorzien in de strijd tegen cybercrime.

  Online werken

  Hart

  Corona overwinnen doen we met innovatie. Maar niet alleen met innovatie. Het is ook een strijd waar we aandacht voor elkaar moeten hebben. Het bekende hart onder de riem, in deze maanden speciaal voor medewerkers in de zorg. Op de Brightlands-zuil langs de A2. Op het campusgebouw in Heerlen. De actie van startup Right Origins voor het Zuyderland ziekenhuis. En al die andere gebaren, groot en klein. Aandacht voor elkaar. Vanuit het hart. Ook dát is Brightlands.

  Brightlands zuil