menu

Red Dot Award voor Co Creation Lab

april 4, 2016

Het Co Creation Lab in de Villa Flora te Venlo, een ontwerp van het Maastrichtse architectenbureau Maurer United Architects, is in de prijzen is gevallen voor de prestigieuze Red Dot Design Award. Dat is een internationale prijs voor design, die sinds 1955 jaarlijks wordt uitgereikt door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen in het Duitse Essen. Het Co Creation Lab, een hypermoderne faciliteit voor food concepten, is gevestigd in de opvallende Villa Flora en maakt deel uit van de Brightlands Campus Greenport Campus.

De 41 Red Dot juryleden, bestaande uit ontwerpers, ontwerp professoren, specialisten en journalisten beoordeelden een recordaantal inzendingen van 5214 uit 57 landen. Het Co Creation Lab viel op en werd als winnaar uitmuntend beoordeeld.

Het Co Creation Lab, een hypermoderne faciliteit voor food concepten, is gevestigd in de opvallende Villa Flora en maakt deel uit van de Brightlands Campus Greenport Campus. In deze leeromgeving gaan onderzoekers, docenten, studenten, ondernemers en consumenten samen aan de slag met de ontwikkeling van food-concepten en oplossingen van voedingsvraagstukken. Kinderen kunnen er op een experimentele manier in aanraking komen met authentieke voeding en gezonde eetgewoontes.

Met een oppervlakte van 1500 m2 kan het interieur beschouwd worden als een ‘plug-in’ binnen de infrastructuur van het bestaande gebouw, met verschillende faciliteiten zoals kook- en smaakcentrum, een collegezaal en klas- en proeflokalen. Geen enkele ruimte is hetzelfde: activiteiten worden dynamisch gepland. Bovendien is er geen formele routing of entree. De toegankelijke ‘wayfinding’ ondersteunt het open karakter van het Co Creation Lab.

Het Co Creation Lab is een succesvol voorbeeld van een multidisciplinaire samenwerking tussen economie, agri- en food-industrie en creatieve industrie en/of overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Het Co Creation Lab is in opdracht van de Provincie Limburg gerealiseerd naar een ontwerp van Maurer United Architects en voor de grafische identiteit van het gebouw werkte Maurer United Architects samen met Boy Bastiaens. Maurer United Architects onderzoekt en herdefinieert de grenzen van het architectuur vakgebied en realiseert ontwerpen op uiteenlopende schaalgebieden.

De Brightlands Campus Greenport Venlo is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Limburg en de Universiteit Maastricht. Met de uitgebreide knowhow die in de regio beschikbaar is, de agrarische en logistieke mindset, de aanwezigheid van bedrijven en instituten die nieuwe ideeën verder kunnen brengen, draagt de Brightlands Campus Greenport Venlo bij de oplossing van wereldwijde vraagstukken op het terrein voedselveiligheid, voedselzekerheid en gezond lekker voedsel.

Voor de opdrachtgever Provincie Limburg is Brightlands de naam waarlangs de internationale profilering, de reputatie en de interne binding van belangrijke Limburgse initiatieven in de kenniseconomie gestalte krijgt.

Toonaangevende onderzoekers en ondernemers werken op de campussen en daarbuiten samen aan duurzame oplossingen op het gebied van Agri/Food (Brightlands Campus Greenport Venlo), Materials (Brightlands Chemelot Campus), Health (Brightlands Maastricht Health Campus) en Smart Services (Brightlands Smart Services Campus).

  overview news & events