menu

Brightlands Smart Services Campus officieel van start

september 8, 2016

Op 12 september 2016 opent de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen officieel zijn deuren. Gasten zijn onder andere, Henk Kamp, Minister van Economische Zaken, Z.K.H. Prins Constantijn, special envoy Startup Delta, Ralf Krewinkel, Burgemeester Gemeente Heerlen en Ger Koopmans, plaatsvervangend Commissaris van de Koning in de Provincie Limburg.

Naast het officiële gedeelte bestaat het openingsprogramma uit een aantal masterclasses en een “Innofair Go Smart” waar 40 organisaties zich presenteren rond data en smart services. Deze activiteiten zijn voor geïnteresseerden vrij toegankelijk.

De campus maakt een vliegende start en die krijgt op 12 september een vervolg met onder andere de bekendmaking van nieuwe initiatieven en partijen die zich op de campus zullen vestigen.

Een jaar geleden presenteerden APG, Provincie Limburg en Maastricht University de komst van dit Brightlands initiatief. In een tijdperk van steeds verdergaande digitalisering leveren smart services op basis van data-analyse belangrijke bijdragen voor het oplossen van economische en maatschappelijke vraagstukken. Denk hierbij aan onderwerpen als financiële services, data security, gezondheid, klimaatverandering, burgerparticipatie en educatie. De Brightlands Smart Services Campus is geïnitieerd om in het licht hiervan kennis, talent en ondernemerschap in de regio te binden en verbinden: van data naar diensten om de kwaliteit van leven te verbeteren. Grote en kleine bedrijven, wetenschappelijke instituten vormen samen met startups en andere organisaties, de start van een open smart services community. Een community die in verbinding staat met kennis vanuit andere vakgebieden zoals nieuwe materialen, duurzame technologieën, voeding en gezondheid. Maar ook een community die, dankzij de vestiging in Limburg, de Nederlandse verbinding met Europa vormt. Daarin schuilt ook de kracht van Brightlands.

Peter Verkoulen, CEO Brightlands Smart Services Campus

“Er is het afgelopen jaar voortvarend gewerkt aan het realiseren van top campus faciliteiten om te ondernemen, te onderzoeken en te leren. Maar bovenal worden de contouren zichtbaar van een community van professionals, ondernemers, wetenschappers en studenten die elkaar nu al weten te vinden en met kennis op het gebied van data het onmogelijke mogelijk willen maken. Kortom, de Brightlands Smart Services Campus maakt partijen nieuwsgierig en daar begint het mee”.

Martin Paul, voorzitter College van Bestuur, Maastricht University

Wij zien deze campus als een unieke kans om onze kennispositie op het gebied van data Science, smart services en kennistechnologie verder uit te bouwen, in de context van Brightlands thema’s op het gebied van financial services, artificiële intelligentie en gezondheid. Daarbij werken we in deze regio nauw samen met de collega’s van Zuyd en de Open Universiteit. We bieden onderzoekers van BISS en straks ongetwijfeld ook vele studenten, een plek midden in een uniek ecosysteem waarin fundamenteel en toegepast onderzoek naar data kan worden omgezet naar relevante kennis voor bestaande bedrijven of startups”.

Twan Beurskens, Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur

De Brightlands Smart Services Campus is een belangrijke schakel in onze ambitie om de kenniseconomie van Limburg duurzaam te versterken. Kijkend naar de positieve campusontwikkelingen in Sittard-Geleen, Maastricht en Greenport Venlo, zie ik Brightlands lokaal en internationaal groeien met nieuw talent, investeerders, wetenschappers en entrepreneurs en met vele directe en indirecte banen tot gevolg”.

Mark Boerekamp, Lid Raad van Bestuur APG:

“Voor APG is het van groot belang dat er nog meer talent en innovatiekracht in Limburg beschikbaar komt. Zodat wij ons werk voor pensioenfondsen die hun administratie en gelden aan ons hebben toevertrouwd, nog beter en efficiënter kunnen doen. Door in de Brightlands Smart Services Campus te participeren voorzien we in deze behoeften. Daar profiteren ook deelnemers van bij APG aangesloten pensioenfondsen van.”

Openingsprogramma

Het Openingsprogramma van de Brightlands Smart Services Campus bestaat uit een “Innofair Go Smart” die voor geïnteresseerden vrij toegankelijk is. Tussen 10.00-17.00 uur kunnen bezoekers via meer dan 40 smart companies beleven hoe smart science en smart services hand in hand gaan. Daarnaast zijn er diverse masterclasses te volgen. Meer informatie op www.openingbssc.nl.

BNR Nieuwsradio zal een live uitzending verzorgen vanaf de campus tussen 10.00-14.00 uur.

Het officiële gedeelte begint om 14.00 uur en is alleen toegankelijk voor genodigden. Dagvoorzitter is Tom van ’t Hek. Inhoudelijke bijdragen aan deze middag worden geleverd door onder andere: Peter Verkoulen, CEO Brightlands Smart Services Campus, Rudolf Muller, wetenschappelijk directeur BISS, Ramayya Krishnan, Dean Carnegie Mellon Heinz College (USA); David Jongen, voorzitter Raad van Bestuur Zuyderland; Wim van der Meeren, voorzitter Raad van Bestuur CZ groep, Z.K.H. Prins Constantijn, special envoy Startup Delta, Twan Beurskens, Gedeputeerde Provincie Limburg, Martin Paul, Voorzitter College van Bestuur Maastricht University, Mark Boerekamp, lid Raad van Bestuur APG en tot slot Henk Kamp, de Minister van Economische Zaken.

Brightlands Smart Services Campus

De Brightlands Smart Services Campus maakt deel uit van Brightlands, een open innovatie community die bestaat uit 4 campussen waar wetenschappers, ondernemers, studenten en investeerders samenwerken aan de ‘grand challenges’ op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. De Brightlands Smart Services Campus richt zich hierbij primair op het ontwikkelen en faciliteren van een community die data kan omzetten in slimme diensten. Founding fathers van de campus zijn APG, Maastricht University en de provincie Limburg.
  overview news & events

Want to stay up to speed with the latest from Brightlands? Register for our newsletter?

Sign me up!