menu

MAASTRO CLINIC eerste in de wereld met nieuwe geavanceerde CT-scanner van Siemens

november 8, 2016

Onlangs werden bij MAASTRO clinic in Maastricht de eerste patiënten succesvol gescand op een nieuwe CT-scanner, de SOMATOM Confidence RT Pro. De kliniek is het eerste instituut in de wereld dat gebruikmaakt van de nieuwste CT-scanner van Siemens Healthineers, speciaal toegespitst op radiotherapie. Met dit type CT-scanner kan een veel betere beeldkwaliteit worden verkregen. Bovendien kan rekening worden gehouden met de ademhaling van de patiënt en is de stralingsdosis lager. De eerste ervaringen zijn eind september gepresenteerd op het ASTRO-congres in Boston.

Met een CT-scanner wordt door middel van röntgenstraling de anatomie van een patiënt in beeld gebracht. Zo kunnen op gedetailleerde wijze de grootte, vorm en locatie van de tumor worden vastgesteld. In de radiotherapie vormt de scan de basis om tot een goed bestralingsplan te komen.

Lagere stralingsdosis
De vorige CT-scanner van MAASTRO clinic was aan vervanging toe. De kliniek is erin geslaagd in vijf weken tijd de verbouwing en installatie van de nieuwe scanner af te ronden. In alle opzichten is de vervanging een stap voorwaarts. Naast een betere beeldkwaliteit, biedt het gloednieuwe apparaat kortere scantijden dan zijn voorganger en kan in één scan een groter gebied worden afgebeeld. De patiënt ligt daardoor minder lang op tafel. Dit betekent tevens dat de patiënt een veel lagere stralingsdosis krijgt. Naast voordelen voor de patiënt biedt de nieuwe aanwinst ook voordelen voor de kliniek. Voor de laboranten is de positionering van de patiënt een stuk makkelijker geworden, met één klik op een touchscreen. Bovendien zijn zij veel minder lang bezig om het beeld te corrigeren bij mensen met implantaten, zoals heupprotheses en pacemakers, door geavanceerde beeldverwerkingssoftware. Voorheen was de beeldkwaliteit bij deze groep patiënten een absolute uitdaging, wat handmatige correctie noodzakelijk maakte.

Protonentherapie
De SOMATOM Confidence RT Pro is geschikt voor alle patiënten, zowel curatief als palliatief. Het toestel zal naar verwachting minimaal 2000 patiënten per jaar scannen. In de loop van 2017 zal MAASTRO clinic een tweede CT-scanner van Siemens aanschaffen. Deze zogenaamde ‘dual energy CT’ is bijzonder geschikt voor toepassing in de protonentherapie. Vandaar dat deze ook gebruikt zal worden in het nieuwe Zuidoost Nederland Protonen Therapie Centrum, kortweg ZON-PTC, dat naar verwachting eind 2018 de eerste patiënt zal behandelen.

Siemens Healthineers
Met de aankoop van de nieuwe geavanceerde CT-scanners van Siemens zet MAASTRO clinic haar goede en langdurige relatie met de leverancier op het gebied van beeldvormende apparatuur voort. De komende maanden worden de functionaliteiten van de Somatom Confidence RT Pro verder uitgebreid onderzocht samen met Siemens Healthineers. De eerste ervaringen zijn tijdens het afgelopen ASTRO- (American Society for Radiation Oncology) congres in Boston gepresenteerd.

  overview news & events

Want to stay up to speed with the latest from Brightlands? Register for our newsletter?

Sign me up!