menu

Voeding, het nieuwe medicijn: bouw nieuwe onderzoeksfaciliteit Cooker

may 21, 2017

Op Brightlands Campus Greenport Venlo is de bouw van een indrukwekkende onderzoeksfaciliteit, genaamd de Cooker, geïntroduceerd. Deze faciliteit is onderdeel van een uniek Personalised Nutrition-concept.

De aftrap van de nieuwe onderzoeksfaciliteit vond plaats in Villa Flora. Paul Vossen (programmamanager Greenport Venlo - Provincie Limburg), Jan Loonen (wethouder gemeente Venray) en Kees van Rooij (burgemeester gemeente Horst aan de Maas) en Saskia Goetgeluk (CEO Brightlands Campus Greenport Venlo) vertelden over de mogelijke impact van dit initiatief. Niet alleen het economisch- en wetenschappelijk belang voor Venlo en omgeving werd belicht; ook het feit dat dit concept een fundamentele bijdrage kan leveren aan de gezondheid werd benadrukt.

Spectaculair kijkje in de toekomst
De gasten kregen een wetenschappelijke onderbouwing van het concept en uitleg over de praktische werking van de Cooker en het bijbehorende onderzoeksprogramma. Er zijn colleges gegeven over het grensverleggend concept; Personalised Nutrition. Henri Michiels, een regionale ondernemer, knipte het ‘virtuele’ lint door, waarmee het startsein werd gegeven voor de bouw van de Cooker. Met een 3D-bril kon men in Villa Flora ‘live’ door de 13-meter hoge installatie wandelen.

Uniek resultaat
Met de Cooker worden regionale producten bewerkt tot eindproducten. De gezonde inhoudsstoffen blijven bij dit proces grotendeels behouden. Samen met de Universiteit Maastricht vindt met de eindproducten een interventie plaats op het normale eetpatroon van de consument. Met bloedonderzoek wil men het gezondheidseffect hiervan aantonen. Het unieke resultaat is uiteindelijk een Personalised Nutrition-concept; men ziet welke (combinatie van) voedingsstoffen het beste zijn om de individuele afweer te verhogen. Dit product wordt over enkele jaren per individu op maat gemaakt. De betrokkenen zijn het erover eens; voeding wordt het nieuwe medicijn!

Open faciliteit voor ondernemers
De Cooker wordt gebruikt door regionale ondernemers in combinatie met onderzoekers van Universiteit Maastricht. Het is een open faciliteit: ook andere ondernemers kunnen er voor hun productontwikkeling gebruik van maken.

Brightlands campus
De nieuwe onderzoeksfaciliteit is een onderdeel van de Brightlands Campus Greenport Venlo. Op deze campus – één van de vier Limburgse Brightlands campussen – draait alles om gezonde voeding. Vernieuwers uit bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs werken hier samen aan innovaties op het gebied van gezonde voeding, kweken en telen, alternatieve grondstoffen en voedingsbronnen.

Mooi resultaat
“Vanuit Economische zaken kijk ik altijd of iets business op gaat leveren. Hier zie ik aan de ene kant fundamenteel onderzoek en aan de andere puur ondernemerschap. Samen leidt dat tot nieuwe producten, die ook nog bijdragen aan onze gezondheid. Mooier kun je het je nauwelijks wensen” zegt Twan Beurskens, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur voor de Provincie Limburg, in een reactie.

De kennisrol die Limburg en specifiek de regio Noord-Limburg wereldwijd in de agri- en foodsector inneemt krijgt hiermee verder vorm. Hierbij staat de term Brightlands synoniem voor de innovatieregio waar onderzoekers en ondernemers samen uitdagingen aangaan. Met dit initiatief krijgt het voormalige floriadeterrein opnieuw een impuls. Dat vergroot uiteraard de aantrekkingskracht van deze regio en aangrenzende gemeentes Venlo en Horst aan de Maas.

  overview news & events

Want to stay up to speed with the latest from Brightlands? Register for our newsletter?

Sign me up!

CGV Cooker web Bright-93.jpg CGV Cooker 1.jpg CGV Cooker web Bright-49.jpg CGV Cooker web Bright-55.jpg CGV Cooker web Bright-53.jpg CGV Cooker web Bright-46.jpg CGV Cooker 3.jpg