menu

Techruption eerste Nederlandse Blockchain fieldlab

march 30, 2017

Nationale Blockchain Coalitie presenteert actieagenda

Demissionair minister van Economische Zaken, Henk Kamp, heeft vandaag de actieagenda van de Nationale Blockchain Coalitie in ontvangst genomen. De agenda is een gezamenlijk initiatief van ruim twintig organisaties uit de logistieke, energie- en financiële sector, alsmede kennisinstellingen en overheden. Met deze agenda wil Nederland internationaal voorloper worden in de toepassing van blockchain technologie. Techruption, gevestigd op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, is het eerste fieldlab dat zich richt op praktische toepassingen van deze nieuwe Blockchain technologie.

Veilig en efficiënt werken in een groot netwerk
Blockchain technologie kan het mogelijk maken om –zonder tussenkomst van een derde partij- gegarandeerd correcte digitale transacties te verrichten. Grote netwerken van leveranciers en klanten kunnen op deze manier veiliger en efficiënter onderling samenwerken. Naar verwachting van de founding partners van de Nationale Blockchain Coalitie kan dit grote invloed hebben op onder andere de energievoorziening, financiële dienstverlening, logistiek en op termijn de gezondheidszorg. De coalitie voorziet positieve effecten op de autonomie van burgers, transparantie van transacties, cybersecurity en vermindering van administratieve lasten.

Demissionair minister van Economische Zaken, Henk Kamp: “De belofte van blockchain is een veiligere uitwisseling van digitale informatie. Het is goed dat Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheden gezamenlijk al vroeg ervaring opdoen met de mogelijkheden van deze nieuwe technologie. Blockchain kan de wijze waarop we digitaal betalingen doen of gegevens uitwisselen op vele wijzen veranderen, vergemakkelijken en veiliger maken. Door als Nederland voorop te lopen met de toepassing van innoverende technologieën, blijft onze kenniseconomie vooruitstrevend en van wereldniveau. Dat levert banen en inkomsten op.”

”Ik kan u ook meedelen dat mijn ministerie en de provincies Limburg en Groningen blockchaintechnologie stimuleren via het instrument van Small Business Innovation Research. In Limburg sluit dit aan bij de ontwikkeling van de Brightlands Smart Services Campus die ik in september 2016 geopend heb en die nu als fieldlab gaat fungeren binnen de Nationale Blockchain Coalitie. Hiermee kunnen vooral start-ups op weg naar veelbelovende blockchaintoepassingen met een publiek belang, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg.”

Eerste fieldlab Techruption van start in Heerlen
Het eerste fieldlab van Nederland, getiteld Techruption, richt zich op praktische toepassingen van deze nieuwe Blockchain technologie en is in januari van start gegaan op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Binnen Techruption werken bedrijven en wetenschappers gezamenlijk aan technologische innovaties rondom blockchain en kunstmatige intelligentie. De focus van het fieldlab ligt op grote cross-sectorale blockchain uitdagingen van nationaal niveau en waar aangepaste wet- en regelgeving vereist is. Kartrekkers in Heerlen zijn TNO, BISS (gevormd door Maastricht University, Zuyd Hogeschool en Open Universiteit), APG, Provincie Limburg en de Brightlands Smart Services Campus.

Peter Verkoulen, CEO Brightlands Smart Services Campus: “Dit nieuwe initiatief geeft extra vaart aan de Brightlands Smart Services Campus die onlangs werd opgericht om een ecosysteem te bouwen om open innovatie op het gebied van smart services en data science te stimuleren. Hierdoor zullen de verbindingen tussen bedrijven, kennisinstituten en start-ups hechter worden. Bovendien ontstaan er zo nieuwe mogelijkheden voor cross-overs tussen de Brightlands campussen. Daarbij wordt bijvoorbeeld samen met de Brightlands Chemelot Campus nadrukkelijk gekeken naar verduurzaming van productieprocessen o.a. door digitale transformatie. Mede in het kader van de plannen over Chemelot 2025 liggen daar enorme kansen. Maar er wordt ook gekeken naar gezondheidstoepassingen met de Brightlands Maastricht Health Campus. Toepassingen op het gebied van voedselveiligheid en -kwaliteit met de Brightlands Campus Greenport Venlo liggen in de nabije toekomst ook voor de hand."

Actielijnen
De actieagenda richt zich allereerst op de ontwikkeling van zogenoemde digitale identiteiten, waarmee personen, objecten en rechtspersonen, digitale transacties kunnen verrichten als onderdeel van een blockchain. Het Techruption fieldlab gaat daar een belangrijke rol in spelen. Daarnaast werkt de coalitie aan oplossingen op het gebied van wetgeving en acceptatie. Voor kennisontwikkeling zijn afspraken gemaakt over opleiden, kennis delen en vergroten van vaardigheden.

Publiek-private kennisdeling
De vorming van de Nationale Blockchain Coalitie is een initiatief van het door het ministerie van EZ ingestelde Team ICT en is één van de acties in de Digitale Agenda van het kabinet om de digitalisering van de Nederlandse economie te versnellen. Meer informatie over de coalitie en een overzicht van de partners die deelnemen: dutchdigitaldelta.nl/blockchain.

Meer over Blockchain
Blockchain is een nieuwe technologie en werkwijze voor veilige uitwisseling van digitale gegevens en betalingen. Misbruik is moeilijk, omdat iedere transactie door meerdere computers wordt gecontroleerd en volledig transparant is, zonder tussenkomst van een derde partij.

  overview news & events

Want to stay up to speed with the latest from Brightlands? Register for our newsletter?

Sign me up!

external links

Dutch Digital Delta
Lees meer over de Nationale Blockchain Coalitie

Deelnemende partijen aan Techruption zijn:

 • Accenture
 • APG
 • BNY Mellon
 • Brightlands
 • CZ Zorgverzekering
 • De Volksbank (voorheen SNS)
 • Eneco
 • IBM
 • Kamer van Koophandel
 • KPN
 • Maastricht University
 • Open Universiteit
 • PGGM
 • Provincie Limburg
 • Rabobank
 • TNO
 • Zuyderland Medisch Centrum
 • Zuyd Hogeschool