menu

Tom Dumoulin won Giro mede dankzij product van Brightlands

june 2, 2017

Brightlands feliciteert Tom Dumoulin met zijn overwinning tijdens de Giro 2017. Hij en zijn fietsmaten van Sunweb droegen tijdens de Giro fietskleding die is versterkt met DyneemaĀ® van DSM. Deze outfit bewijst vooral z'n beschermende waarde tijdens valpartijen, die 'onze' sportheld tijdens de Giro gelukkig bespaard zijn gebleven.

Met de Dyneema-vezel zijn de beschermende eigenschappen van de fietskleding mogelijk zonder dat op draagcomfort hoeft te worden ingeleverd.

"Dyneema maakt echt een heel verschil," zegt Giro-winnaar Tom Dumoulin van Sunweb. "Ook al loop je bij een val alleen maar schaafwonden op, dan nog is dat vervelend genoeg. Het kost tijd en energie om te herstellen. Dyneema helpt daarbij op een fantastische manier. Ik denk dat binnen enkele jaren alle wielerkleding van deze bescherming is voorzien."

Uitgevonden op Brightlands
De Dyneema-vezel is op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen uitgevonden en verder ontwikkeld. Het principe achter deze supersterke vezel werd daar in 1963 door DSM-onderzoekers bij toeval ontdekt. Het vergde daarna nog jaren van ontwikkeling om de vezel te kunnen produceren, waarbij met een Japanse bedrijf werd samengewerkt. Sinds 1990 wordt de Dyneema-vezel in Heerlen geproduceerd, waarvoor de speciale grondstof op Chemelot wordt gemaakt.

Dyneema als voorbeeld
Dyneema is een prachtig voorbeeld van de manier waarop ook nu onderzoek en ontwikkeling op Brightlands Chemelot Campus plaatsvinden.

Dat gaat zo: iemand heeft een goed idee. Dat idee wordt in het laboratorium verder ontwikkeld. Als het principe achter het product helder is, wordt opgeschaald van het laboratorium naar een proeffabriek. Pas als daar is bewezen dat het product daadwerkelijk kan worden geproduceerd en dat de markt er behoefte aan heeft, kan worden overgegaan tot productie op industriƫle schaal.

Bij dit hele proces zijn veel hoog opgeleide onderzoekers betrokken, die in allerlei verbanden samenwerken.
Ben jij straks een van die knappe koppen?

  overview news & events

Want to stay up to speed with the latest from Brightlands? Register for our newsletter?

Sign me up!

De met Dyneema versterkte fietskleding staat uitgestald op Brightlands Chemelot Campus.