Jury kiest drie finalisten voor de Marc Cornelissen Brightlands Award

november 28, 2018

De drie finalisten voor de Marc Cornelissen Brightlands Award zijn bekend. Het zijn malariabestrijder Bart Knols, uitvinder en (duurzaamheids)kunstenaar Ap Verheggen en als laatste de duo-nominatie van Matthijs Bosveld en Sjim Romme, oprichters van het platform Mens achter de Patiënt. 

Uit achttien prijswaardige inzendingen heeft de jury onder voorzitterschap van Maria van der Hoeven de drie kandidaten geselecteerd. Op donderdag 6 december wordt bekendgemaakt wie de winnaar van de tweede Marc Cornelissen Brightlands Award is. Die winnaar ontvangt een geldbedrag van 35.000 euro, te besteden aan de volgende stap in hun expeditie op weg naar een duurzame wereld.

Drie finalisten

foto: Manon Bruininga

Bart Knols is medisch entomoloog verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, auteur en entrepeneur die al vele jaren werkt aan het bestrijden van malaria. Die eist jaarlijks een half miljoen slachtoffers, veelal jonge kinderen. Malariabestrijding is werken onder moeilijke omstandigheden en met beperkte middelen. Bart Knols werkt mee  aan de ontwikkeling van een goedkoop valsysteem dat duurzaam en zonder insecticiden de malariamuggen weet te verdelgen.

Ap Verheggen is uitvinder/kunstenaar, mede-oprichter en creatief directeur van SunGlacier Technologies B.V. in Ridderkerk. Een van zijn projecten is de technologie om water uit lucht te winnen. De uitdaging was het zo efficiënt te maken dat het  rendabel is om op zonne-energie te draaien. Recent is een grote stap gezet in de ontwikkeling van een nieuwe condensatie-technologie, die het mogelijk maakt om off-grid (drink)water te produceren, vrijwel overal ter wereld. 

Matthijs Bosveld en Sjim Romme, studenten geneeskunde uit Maastricht. Zij richtten de stichting Mens Achter de Patiënt op. Doel ervan is medisch onderwijs mensgerichter maken. Hiertoe ontwikkelden zij een onderwijsmodule waarin studenten uit het zorg- en welzijnsdomein gekoppeld worden aan zorgvragers om van, met en over elkaar te leren en inzicht krijgen in de brede impact die ziekte heeft. Dit jaar volgen 800 studenten deze onderwijsmodule en er volgen pilots in Vlaanderen.

Award

De Marc Cornelissen Brightlands Award is een initiatief van de stichting Marc Cornelissen Brightlands Award. De award is een hommage aan de poolreiziger en duurzaamheidspionier Marc Cornelissen, die in 2015 tijdens een poolexpeditie verongelukte. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een man of vrouw die in de verbindende geest van Marc Cornelissen en Brightlands ook andere ondernemers, onderzoekers en studenten kan inspireren op weg naar een duurzame wereld.   

Eerste winnaar

De eerste Marc Cornelissen Brightlands Award werd vorig jaar toegekend aan prof. dr. Martine Bouman, oprichter van het Centrum Media & Gezondheid (CMG) en bijzonder hoogleraar 'Entertainment Media and Social Change' aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam bij het Erasmus Research Centre for Media, Communication and Culture (ERMeCC).  

Uitreiking

De uitreiking van de tweede Marc Cornelissen Brightlands Award vindt plaats op donderdagmiddag 6 december in de lounge van het Student Hotel in Maastricht, Sphinxcour 9a in Maastricht.  

Wil je aanwezig zijn bij de uitreiking van de Marc Cornelissen Brightlands Award 2018? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. 

Aanmelden
  overview news & events