Limburg en grensregio triggeren internationale investeerders

november 15, 2018

Foto: Tys van Elk (links) en Léon Klinkers (tweede van links)

Limburg en het omliggende grensgebied is een interessante regio voor internationale investeerders. Dat was de algemene conclusie na het tweedaagse Benelux Venture Forum van de TechTour, dat nu voor de tweede keer afgelopen dinsdag en woensdag bij de Brightlands Campussen in Geleen en Heerlen en op locatie bij het LIOF heeft plaatsgevonden.  

Meer dan zestig investeringsfondsen uit met name Europa maar ook de VS en Azië bezochten de conferentie om in contact te komen met veelbelovende start-ups en bedrijven die kapitaal nodig hebben om door te groeien. “Dit was zonder meer een goede sessie”, aldus managing director William Stevens van TechTour, de organisatie die voor de TechTour wereldwijd investeerders, participatiemaatschappijen en bedrijven bij elkaar brengt om matches te onderzoeken. “Concrete resultaten worden natuurlijk pas later bekend. Zoals op andere plekken ging het ook hier in Limburg om de pitches, het netwerken en eventuele vervolgafspraken. Ik schat wel in dat hier zaken gedaan worden. Ik heb in ieder geval veel serieuze partijen gezien en die komen echt niet zomaar.”  

Bekendheid 

Volgens Léon Klinkers, directeur van de Brightlands Innovation Factory die zich vooral bezighoudt met het ondersteunen van start-ups op de Limburgse campussen, krijgt Limburg steeds meer bekendheid als innovatieve regio op het gebied van biomaterialen, duurzaamheid, fijnchemie, agrifood, databeheer en als vestigingsplaats voor gevestigde en jonge bedrijven in de medische sector. “Bedrijven die op zoek zijn naar kapitaal en dus interessant voor investeerders. Het is echter lastig om die mensen hier te krijgen omdat de focus toch ligt op de grotere events in Parijs, Londen, Frankfurt en andere grote steden. Door de samenwerking van de gerenommeerde TechTour met de Brightlands campussen, Brightlands Innovation Factory, LIOF, Medtronic, APG, Rabobank en Chemelot Ventures ontstaat een interessante propositie om in Limburg neer te strijken.” 

Durfkapitaal 

Tys van Elk, directeur van LIOF, liet na afloop weten ook tevreden te zijn met het evenement. “Als LIOF helpen wij starters en doorstarters met durfkapitaal, maar boven de vijf miljoen moeten we meestal passen. Hier waren investeerders die wel de middelen hebben om een ondernemer bijvoorbeeld te ondersteunen met het bouwen van een proeffabriek, een productiefaciliteit of internationale expansie.” 
 
Tijdens het Benelux Venture Forum presenteerden 43 bedrijven zich aan panels van geïnteresseerde investeerders. Onder hen ook bedrijven van buiten Limburg. “Die komen hier pitchen omdat ze weten dat Limburg zich snel ontwikkelt op verschillende gebieden”, weet Leon Klinkers. “Zo snijdt het mes aan twee kanten. We werven nieuwe bedrijven en bieden de hier gevestigde startups en doorstarters de kans om met investeerders in contact te komen.” 

MEDLIM

Veel belangstelling was er voor het project MEDLIM, een samenwerking tussen Medtronic, LIOF, Universiteit Maastricht en de Brightlands Campussen om de regio verder te ontwikkelen als hub voor medische apparatuur. “Veelbelovend”, aldus Tys van Elk. “Veel investeerders zien hierin kansen.”  

Finale

Drie Limburgse bedrijven zijn na de pitchrondes door naar de European Venture Contest in Düsseldorf. Het gaat om: Hy2Care, Grassa en Vertoro. 

  overview news & events

Drie Limburgse bedrijven zijn na de pitchrondes door naar de European Venture Contest in Düsseldorf: Hy2Care, Grassa en Vertoro.