Asperge oogstrobot ontwikkelaar AvL Motion haalt € 1 miljoen op van Brightlands Agrifood Fund, Future Food Fund en BOM

december 12, 2019

AvL Motion heeft een € 1 miljoen investeringsronde opgehaald van seedcapitalfondsen Brightlands Agrifood Fund, Future Food Fund en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De investering zal worden gebruikt voor verdere ontwikkeling en lancering van haar innovatieve, autonome, selectieve aspergeoogstrobot en de verdere opschaling van de organisatie.

In April 2019 demonstreerde AvL Motion haar prototype, de AvL Compact S1560, gevolgd door diverse veldtesten gedurende het aspergeseizoen van 2019. De robot is daarna verder verbeterd en nu gereed voor marktlancering. AvL heeft al twee robots verkocht. De eerste is voor launching customer Neessen, een vooraanstaande aardbeien- en aspergeteler- en opkweker. Johan Neessen: “We zijn er trots op om de eerste te zijn om de eerste commerciële selectieve aspergeoogstrobot te gaan gebruiken in het komende seizoen.” De tweede zal operationeel zijn in het aspergeseizoen van 2021. Een additioneel maximum aantal van vier stuks staan gepland om voor het seizoen 2021 geleverd te gaan worden.

Autonome oogstmachine lost stijgende arbeidstekorten en kwaliteitsissues op

Arno van Lankveld, CEO en oprichter van AvL Motion: “Door mijn achtergrond in de aspergeteelt heb ik ervaren dat telers meer en meer worstelen met het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel om handmatig te oogsten op de juiste manier, meer specifiek voor de witte asperge. Dit is de drijfveer geweest achter de ontwikkeling van een innovatieve, autonome, selectieve aspergeoogstrobot door AvL Motion.“ Johan Neessen: “We kiezen voor AvL’s robot omdat wij verwachten dat we met deze machine minder oogstpersoneel nodig hebben, dat deze uniformer en betere kwaliteit geoogste asperges zal opleveren en kosteneffectief zal zijn, en dit dus zal resulteren in een attractieve business case voor ons.”

Gepatenteerde platform technologie

De gepatenteerde technologie die bewerkstelligt dat de robot beweegt en oogst met een niet eerder vertoonde snelheid is niet alleen geschikt voor witte asperge, maar ook voor andere gewassen die selectief geoogst worden, zoals de groene asperge en courgette“, zegt Jeroen Kimmels, partner bij Future Food Fund. De robot zal worden doorontwikkeld en de planning is dat deze gereed is voor oogst van ook groene asperge in de tweede helft van 2021.

Klaar voor groei

Tot nu toe was de AvL’s organisatie zo compact mogelijk. Kim de Boer, Fund Manager van het Brightlands Agrifood Fund: “AvL heeft in korte tijd laten zien in staat te zijn tot de ontwikkeling van een indrukwekkende machine, met een bescheiden team, gebaseerd op grondige kennis van de wensen van de klant en samenwerking met deze groep. We geloven dat dit het juiste moment is om de organisatie op te schalen.”

Arno van Lankveld: “Deze investeringsronde geeft ons een uitgebreid netwerk van ervaren ondernemers en kennis, alsook de benodigde middelen voor een snelle doorontwikkeling van de organisatie.”

Over Brightlands Venture Partners

Brightlands Venture Partners (BVP) is de fondsmanager van Brightlands Agrifood Fund en een zogenaamde ecosysteeminvesteerder. BVP ondersteunt innovatieve bedrijven die een fit hebben met het ecosysteem van de Brightlands-campussen. Haar filosofie is dat nabijheid ertoe doet en dat de portfoliobedrijven een hogere kans van succes en kortere time to market hebben door interactie met het Brightlands-ecosysteem en het netwerk van het fonds. Fondsen onder management zijn Limburg Ventures (€ 15m), Chemelot Ventures (€ 40m) en Brightlands Agrifood Fund (€ 20m).

  overview news & events