Meat the Future tentoonstelling in Villa Flora

october 16, 2019

Het is tijd voor een discussie over de toekomst van vlees. Nu de wereldbevolking groeit naar 9 miljard mensen in 2050, wordt het onhoudbaar vlees te blijven produceren en consumeren zoals we dat nu doen. Opwarming van de aarde, energieverbruik, dierenziekten en de verwachte wereldwijde voedselschaarste zijn slechts enkele van de voedselvraagstukken die op ons af komen. Dan hebben we het nog niet over de al veel bediscussieerde dieronvriendelijkheid in de bio-industrie. Zullen we op termijn alleen nog maar rijst, bonen en zeewierburgers eten? Of insecten misschien?

De Meat The Future tentoonstelling toont verschillende kweekvlees gerechten die mogelijk in de toekomst op ons bord belanden. De tentoonstelling is ingericht als een speculatief kweekvleesrestaurant. Omdat kweekvlees nog in ontwikkeling is, kunnen de gerechten (nog) niet worden bereid. Het aantal sterren bij ieder gerecht geeft een indicatie van de technologische haalbaarheid: één ster betekent dat het gerecht technisch voorlopig nog niet gemaakt kan worden. Gerechten met vijf sterren zouden vandaag al kunnen worden geproduceerd.

De getoonde gerechten zijn ontwikkeld door een team van koks, ontwerpers en kunstenaars om de potentie van kweekvlees te verkennen. De gerechten variëren van gebreide vleeslapjes tot vleesfruit. Ze zijn uniek en overheerlijk, maar soms ook onwennig of zelfs macaber. We willen niet de toekomst voorspellen, maar veeleer een waaier van potentiele voedselproducten en eetculturen tonen die ons kan helpen te beslissen welke toekomst we eigenlijk willen. Een smakelijke discussie gewenst!

Meat the Future is vrij toegankelijk en staat opgesteld in de expositiehal van Villa Flora. De tentoonstelling zal tot medio november blijven staan.

  overview news & events