Primeur Pinkpop: gitaar Brightlands uit de 3D-printer

june 4, 2019

Brightlands-special voor jubileumfestival

Voor het eerst in de geschiedenis van Pinkpop klonk muziek uit een gitaar die via 3D-techniek is geprint. Gitarist Lars Ickenroth van de band Mt. Atlas schreef hiermee muziekgeschiedenis als de gitarist van dit innovatief festivalmoment: hij speelde enkele nummers op deze gitaar tijdens de openingsact van Pinkpop, afgelopen zaterdag op de Brightlands Stage.

Brightlands heeft de gitaar laten maken als symbool voor de samenwerking met Pinkpop en vanwege het 50-jarig jubileum van het festival. Brightlands is partner van Pinkpop. Op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen is 3D-printing een van kernactiviteiten naast andere innovaties op het gebied van duurzame materialen en chemie.

Innovatief

CEO Bert Kip van Brightlands Chemelot Campus overhandigde Pinkpopbaas Jan Smeets vandaag de gitaar, die het innovatieve instrument op zijn beurt doorgaf aan gitarist Lars Ickenroth van Mt. Atlas. Lars Ickenroth is kunstenaar en heeft de gitaar zélf ontworpen: ‘3D printen is iets uit je hoofd of schetsboek omzetten in het ècht, net zoals een kunstenaar dat voortdurend doet. Het is echt gaaf hiermee op het podium van Pinkpop te kunnen staan.'

Pinkpop gitaar 4.jpg
Pinkpop gitaar 3.jpg
Pinkpop gitaar 1.jpg

Materiaal

De gitaar is geprint in carbon. Dit heeft de beste verhouding tussen sterkte en gewicht. Carbon kan zonder problemen temperaturen aan van meer dan 90°C voor lange periodes. Bij Arons Muziek in Heerlen is de gitaar voorzien van alle benodigde gitaarspecifieke elementen. 

Brightlands 3D print community

Brightlands Chemelot Campus is een vruchtbare bodem voor kennisontwikkeling en ondernemerschap op het gebied van 3D printen. Uitstekende faciliteiten zorgen samen met een netwerk van ondernemers, onderzoekers en onderwijs binnen en buiten deze campus voor een bruisende 3D print community en veel innovaties.

Brightlands Stage

De band Mt. Atlas opende als winnaar van de Limburgse popprijs Nu of Nooit het komende Pinkpopfestival. De band opende Pinkpop afgelopen zaterdag in de nieuwe Brightlands Stage.

On the road

Na Pinkpop krijgt de 3D-geprinte gitaar een reizend bestaan. ‘Thuisbasis’ is de permanente expositieplek van innovatie in het Center Court van Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. En zoals muziek over de hele wereld reist, is de gitaar ook beschikbaar voor exposities in de wereld van innovatie én voor demonstraties en exposities in de muziekscène. 

Met dank aan Colossus Printers, OMD3, One Project. 

  overview news & events

 

Doe mee aan de Brightlands Pinkpop Challenge

Met de 3D geprinte gitaar voegt Brightlands iets muzikaal-innovatiefs toe aan Pinkpop. Daarnaast tekent Brightlands voor de Brightlands Pinkpop Challenge: een zoektocht naar innovatieve ideeën voor Pinkpop over 50 jaar, met name op het gebied van duurzaamheid, gezondheid & voeding en slimme data. 


Een sessie met 200 scholieren, experts en coaches heeft al een hele reeks ideeën opgeleverd. Bezoekers kunnen tijdens Pinkpop bij de Brightlands-trailer terecht om hun mening over die ideeën te geven en uiteraard om zélf met suggesties te komen.

 

Via de app BrightlandsPP19.com kan tijdens Pinkpop overigens iedereen – ook thuis - meedoen met de Brightlands Pinkpop Challenge. In september krijgt Jan Smeets de opbrengst van de challenge als ‘jubileumcadeau’ aangeboden door Brightlands.