Brightlands Techruption Care for Data genomineerd als top 25 innovatie

february 13, 2020

Brightlands Techruption is met het project Care for data genomineerd voor de Blue Tulip Awards 2020. Het project wordt gezien als één van de 25 top innovaties op het gebied van veiligheid in Nederland.  De toepassing is ontwikkeld binnen het Techruption innovatieprogramma op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen in samenwerking met CZ, Zuyderland, CBS en TNO. Het Care for data project hoort bij de kanshebbers om de beste innovatie van Nederland op het gebied van veiligheid te worden in 2020.

Nieuwe mogelijkheden
Care for data is een project waardoor data delen en analyseren zonder gevoelige gegevens bloot te geven mogelijk wordt gemaakt door gebruik te maken van een technologie genaamd Multi Party Computation (MPC).  Samen met CBS en onder supervisie van TNO gaan CZ en Zuyderland komend voorjaar starten met een pilot, waarin ze elkaars data kunnen gebruiken voor analyses, zonder de data daadwerkelijk in te zien. 

Zorg toegankelijk maken voor iedereen
In de gezondheidszorg en bij zorgverzekeraars kan verbanden leggen tussen sociale achtergronden van mensen, opleiding, leefstijl en woonregio van belang zijn. Echter mogen artsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars in verband met privacywetgeving niet zomaar persoonlijke data delen. De MPC- en blockchain-techniek van het Care for data project maakt het mogelijk om deze data te delen met behoud van privacy. Een doel van de CZ is om de zorg betaalbaar en toegankelijk te maken. Met Care for data kan de CZ onderzoeken of de zorg goedkoper kan zonder aan kwaliteit in te boeten. 

Het belang van de patiënt voorop 
Voor Zuyderland is het van belang om in innovaties te investeren voor een betere zorg. In de Care for data pilot wordt getest met de IDB-coach, een app voor mensen met een chronische darmontsteking. Patiënten kunnen met hun smartphone of tablet zelf controles uitvoeren, communiceren met hun arts en interactief tips krijgen over voeding, leefstijl en medicijnen. Door online coaching is het mogelijk dat de patiënt minder vaak naar de specialist moet, wat resulteert in dat de patiënt minder wordt belast met maandelijkse bezoeken. Alleen als het nodig is, volgt een fysiek bezoek aan de arts. Door Care for Data kan gepersonaliseerde zorg steeds dichterbij komen door middel van delen van data. Ook kan de app de weg effenen voor meerdere e-coaches.

Toekomstgerichte innovaties
De Blue Tulip Awards streven naar een betere toekomst door middel van baanbrekende innovaties. Het doel is om voor acht onderwerpen, waaronder veiligheid, gezondheid en educatie, nieuwe ideeën te bedenken die de toekomst kunnen faciliteren en transformeren. 

Aankomende events

13.02.2020 Kwartfinale Top 25 Innovaties 
12.03.2020 Halve finale Top 10 Innovaties 
17.04.2020 Finale Top 5 Innovaties 
 

De winnaars van de Blue Tulip Awards worden op vrijdag 17 april bekend gemaakt tijdens de awardshow in Zaandam.

Voor meer informatie over het Brightlands Techruption Co-creatie en Innovatieprogramma ga naar:  www.techruption.org

Accenture is als founding partner en lead organizer verbonden aan de Blue Tulip Awards.

Care for Data project
  overview news & events