Open dag Brightlands Maastricht Health Campus

Event date: April 06, 201911:00u
End date: April 06, 2019


Op Brightlands Maastricht Health Campus werken inspirerende wetenschappers, gedreven ondernemers en slimme studenten samen. Samen op zoek naar innovatieve ideeën om de volksgezondheid en onze maatschappij verder te helpen. We zetten kennis om in waarde. We helpen onderzoekers en professionals in de gezondheidszorg met het vertalen van hun innovatieve ideeën naar concrete producten en diensten waarmee de mens - en daarmee de maatschappij - letterlijk en figuurlijk beter wordt. Kennis is het begin. Gezondheid en werkgelegenheid het resultaat. Bezoek het innovatieplein om te zien waar al deze innovaties geboren worden.

Innovatieplein

logo_rgb_jpeg_Medtronic.jpeg

Medtronic is een van ’s werelds grootste bedrijven op het gebied van de medische technologie. Door innovatie en samenwerking helpt Medtronic bij het verlichten van pijn, het herstellen van de gezondheid en het verlengen van levens. Tijdens de Doe en Beleefdag zal er een therapie gehighlight worden, Diabetes, aangezien Medtronic onderdeel is van de Brightlands Health Campus. 

Wist u dat 80% van Nederland niet weet wat type 1 is?

Dat moet veranderen. Bij Medtronic willen samen met u meer mensen bewust maken van diabetes type 1. “Het doel van de campagne is om het percentage van 80% onbekendheid met diabetes type 1 drastisch naar beneden brengen,” zegt Business Manager Diabetes Michael Allewelt. “Dat doen wij op het moment dat we goed nieuws kunnen brengen voor mensen met diabetes type 1. Sinds november vorig jaar is er een nieuwe therapie beschikbaar in Nederland dat het leven met diabetes makkelijker maakt.” Deze therapie, het MiniMed 670G-systeem, bestaat uit een insulinepomp met een sensor die de glucosewaarde meet. Het systeem past zich automatisch aan, aan de insulinebehoefte van de drager. Het systeem stabiliseert daarmee de glucosewaarden, waardoor iemand met diabetes type 1 daar zelf minder mee bezig hoeft te zijn.

PathoFinder_logo.jpeg

PathoFinder is een bedrijf dat innovatieve moleculaire testen ontwikkelt waarmee verwekkers van infectieziekten, zoals bacteriën, virussen en parasieten aangetoond kunnen worden.  Een specifiek ziektebeeld, zoals bijvoorbeeld een longonsteking, kan door verschillende ziekteverwekkers worden veroorzaakt. De unieke technologie van PathoFinder maakt het mogelijk om met één enkele reactie een testuitslag te krijgen voor meer dan 20 verschillende verwekkers. PathoFinder richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop aan (ziekenhuis-) laboratoria van deze paneltesten en heeft klanten over de gehele wereld. In de komende jaren gaat PathoFinder haar eigen technologieplatform verder uitbouwen met innovatieve producten.

PathoNostics logo 2015.jpg

PathoNostics is een moleculair diagnostisch bedrijf uit Maastricht en is gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus. De focus van PathoNostics ligt op de ontwikkeling en verkoop van DNA testen gericht tegen schimmelinfecties. Momenteel heeft PathoNostics vier verschillende DNA testen op de market, waaronder een test gericht tegen ernstige longontsteking veroorzaakt door de schimmel Aspergillus fumigatus(AsperGenius®) en een DNA test voor schimmelinfecties van de nagel, huid en haar (DermaGenius®). De testen van PathoNostics maken gebruik van een uniek concept waarbij niet alleen de schimmelinfectie snel en betrouwbaar opgespoord kan worden maar gelijktijdig ook resistentie tegen bepaalde anti-fungale middelen wordt aangetoond. Hierdoor weet een arts binnen een paar uur precies om welke schimmel het gaat en hoe deze behandeld moet worden. Dit spaart   veel tijd en geld, voorkomt veel problemen en redt levens.

CTCM def HR.jpg

Clinical Trial Center Maastricht is een professionele ondersteuner van mensgebonden onderzoek. Samen met onze partners doen we er alles aan om onderzoekers te ondersteunen op de manier die zij nodig hebben en zo samen een waardevol wetenschappelijk resultaat na te streven.

CTCM kan als partner fungeren voor iedere individuele onderzoeker, onderzoeksinstelling, of firma, op het gebied van mensgebonden onderzoek, variërend van monocenter tot multicenter. We richten ons in eerste instantie op de eigen regio maar staan open voor nieuwe samenwerkingen.

EmoSys_Nieuw.png

EmoSys werkt aan een toegankelijk alternatief voor antidepressiva. Het draagbare apparaat produceert elektrische impulsen die de zenuwen stimuleren die betrokken zijn bij het (glim)lachen. Deze zenuwen geven op hun beurt de elektrische stimulatie door aan de delen van de hersenen die betrokken zijn bij de emotionele regulatie. Als je gelukkig bent, sturen die delen van de hersenen het signaal naar het motorische systeem en dat zorgt ervoor dat je lacht. Wat EmoSys-wearables doen, is teruggaan en de bron van de emoties. Met dit apparaat zouden de patiënten de veranderingen in hun stemming in twee weken moeten kunnen merken.

Logo MyDiagnostick.jpeg

MyDiagnostick is een handzaam apparaat dat ingezet kan worden om Boezemfibrilleren oftewel Atrium Fibrilleren (AF) op te sporen; een veel voorkomende ritmestoornis van het hart. MyDiagnostick heeft de vormgeving van een stokje waarbij aan beide uiteinden een metalen handvat zit. In deze handvatten zitten elektrodes verwerkt die een ECG opnemen. Het ECG dat wordt opgenomen heeft een hoge kwaliteit. Het kan worden ingezet in de huisartsenpraktijk om AF op te sporen in een patiëntenpopulatie. In het geval van klachten waar AF de onderliggende oorzaak zou kunnen zijn kan MyDiagnostick voor een bepaalde periode aan de patiënt worden meegegeven. De patiënt kan dan thuis, op het werk of waar dan ook, elk moment van de dag met MyDiagnostick een meting verrichten. ​​​​​​​

BM_Greenhabit_logo-groen-transparant-2-1.png

De zorginnovatie greenhabit, net gestart in Noord-Limburg lost een groot maatschappelijk probleem op. Uitval van mensen door stress en burn-outs is orde van de dag. Veelal wordt dit veroorzaakt door mentale disbalans. En het begint al op jonge leeftijd. Veel jongeren onder de 25 jaar slikken al antidepressiva. De opleiding greenhabit, bestaande uit een serious game, een buddy en een opleidingspakket draagt bij aan mentale veerkracht waardoor mensen sociaal betrokken raken, wendbaarder zijn en op tijd rust nemen. Het sluit mooi aan bij Positieve Gezondheid waar Limburg al actief mee bezig is. De methode is gebaseerd op de inzet van vijf elementen die bijdragen aan onze mentale en fysieke gezondheid. (-voeding-bewegen-ontspannen-positief denken-sociale omgeving) In een periode van twaalf weken ga je aan de slag met dagelijkse content, uitdagingen, micro-doelstellingen, metingen en beloningen. In kleine stapjes werken aan den groter doel en om te leven vanuit persoonlijke drijfveren.

  overview news & events