Gastcolumn

Monique Princen

Voorzitter MKB-Limburg en voorzitter Ondernemend Limburg

‘Ik was laatst op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Het was alweer even geleden dat ik er was geweest. Wat een dynamiek en actie is daar in die tussentijd ontstaan. Het is goed om te zien dat bedrijven binnen en buiten de campus de verbinding opzoeken en van elkaars sterke punten kunnen profiteren. Je ziet dan mooie dingen ontstaan.'

  Verbind de koplopers met het peloton!

'Die verbinding met de vier campussen van Brightlands is voor de hele grote, internationale bedrijven iets gemakkelijker dan voor het midden- en kleinbedrijf. Maar ook voor het mkb liggen er kansen. Een paar jaar geleden leek Brightlands ongrijpbaar en was het voor veel ondernemers een ver-van-mijn-bedshow. Er waren nog veel vragen: ‘Wat gebeurt daar allemaal? Heb ik daar met mijn bedrijf wel iets aan?’ Daar zit inmiddels wel beweging in en daar waar mogelijk, leggen we als MKB-Limburg de verbinding.


Hoe wapen je je tegen cybercriminaliteit

Een goed voorbeeld is het nieuwe Expertisecentrum Cyberweerbaarheid. Veel ondernemers gaven aan dat ze het lastig vonden om zich te wapenen tegen cybercriminaliteit. Grote bedrijven hebben daar specialisten voor, maar voor de kleinere ondernemer is dat een ander verhaal. Het kost erg veel tijd om je weg te vinden in de wereld van digitale veiligheid. Toch is het wel een heel belangrijk issue: de helft van de ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit.

Via het Platform Veilig Ondernemen van Ondernemend Limburg zijn we toen al snel in contact gekomen met de specialisten van Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Samen met deze specialisten en met de politiemensen die zich met innovatie bezighouden, zijn we toen aan de slag gegaan om te kijken hoe we bedrijven nou echt kunnen ondersteunen op het gebied van veilig ondernemen. We zijn trots dat ons Platform Veilig Ondernemen en de Heerlense campus begin deze maand het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid officieel openden. Een mooi resultaat van samenwerking!  Als straks studenten van Arcus-Leeuwenborgh die ondernemers helpen met een veiligheidsscan, krijgt ook het middelbaar beroepsonderwijs nog een rol in dat project. 

Verwijzen naar de juiste plek

Onze rol als belangenvertegenwoordiger van het midden- en kleinbedrijf zit in het ondersteunen van ondernemers. Daarvoor hebben we als Ondernemend Limburg ook De Groeischakelaar gelanceerd. Binnen De Groeischakelaar gaan twee innovatiemakelaars onze achterban helpen met vragen over groei en innovatie. Er zijn altijd een aantal ondernemers die als koploper de nieuwe ontwikkelingen oppakken. Dat zit wel goed. Maar er is ook de grote groep ondernemers, die alle beschikbare tijd en energie nodig heeft voor de waan van de dag. Waar het ons om gaat, is dat we dat grote peloton wat dichter bij die koplopers krijgen. Om dat te bereiken, gaan onze innovatiemakelaars geen nieuwe initiatieven ontwikkelen. Wat ze wél gaan doen, is onze leden naar de juiste plek verwijzen. De ene keer misschien naar de Kamer van Koophandel, de andere keer naar de bank. En als het om innovatie gaat, zal ongetwijfeld Brightlands er ook bij betrokken worden.'

English version: Guest column

Over Monique


Huidige functies

  • Monique runt samen met haar man Carrosseriebedrijf Tal Techniek in Weert.
  • Onderdeel van de sociale commissie van Focwa/Carrosserie.nl
  • Sinds 2013 voorzitter van MKB-Limburg regio Midden-Limburg en sinds 2015 is zij voorzitter MKB-Limburg.
  • Sinds 2016 Voorzitter Ondernemend Limburg (samenwerking MKB-Limburg, LWV en LLTB).


Privéleven

  • Geboren in 1962
  • Getrouwd
  • Moeder van een zoon en dochter

 

Overtuiging
Monique vindt het belangrijk dat jongeren al jong geënthousiasmeerd worden voor de techniek. Vandaar dat zij gastlessen geeft aan basisscholen om techniek al op jonge leeftijd onder de aandacht te brengen.