Gastcolumn

Theo Bovens

Commissaris van de Koning

Een waarschuwing vooraf: dit wordt een column waarin schaamteloos wordt gepreekt voor eigen parochie. Immers: ik ben lid van het Curatorium van de Marc Cornelissen Brightlands Award en ik ga u in minder dan 500 woorden uitleggen wat voor een prachtige prijs dit is en dat we in Bart Knols een prima winnaar van de 2018-editie gevonden hebben.

Marc Cornelissen moge inmiddels bij het Brightlands-publiek bekend zijn. De veel te vroeg overleden wetenschapper, poolreiziger, wereldverbeteraar combineerde zijn kennis en kunde met een enorme drive om de wereld ervan te overtuigen dat ingrijpen nodig is om natuur, klimaat en mensheid te redden. Zware woorden wellicht, maar voor degenen die hem kenden: waar en herkenbaar.

Eén van die bekenden was Peter Nyquist uit Noorwegen, onder andere filmer en fotograaf, die menige expeditie van Marc meemaakte. Hij was spreker bij de award-uitreiking en maakte indruk door over een bijzondere expeditie te spreken: zijn 52 dagen durend experiment om in Oslo huis en haard (en vriendin en kind) te verlaten om als dakloze en zwerver te leven. Een expeditie van de buitencategorie, omdat het in wezen onbekend terrein betrof, maar ook voor de eigen persoonlijkheid enorme gevolgen had. Een poolexpeditie wordt minutieus voorbereid en je bent met een duo of groep. In dit geval stond Peter er alleen voor en moest alles worden ontdekt; hoe kom je aan eten? Ben ik veilig? Waar kan ik slapen? Hoe reageert de omgeving?

Het werd een expeditieverslag dat niemand onberoerd liet. En het leerde de aanwezigen over wat de werkelijke waarden in een samenleving moeten zijn. Mensen zijn op elkaar aangewezen en ook de aan de rand van een samenleving wonende mensen verdienen aandacht en contact. 

In die zin wijs ik graag op het landelijke charitatieve Kansfonds dat met name doelen ten behoeve van de allerkwetsbaarsten in onze samenleving ondersteunt (zoals inloophuizen, projecten armoedebestrijding, zwerfjongeren e.d.). Dit fonds  heeft een actiemotto: ‘je hebt het recht om goed te doen’. Er zijn tientallen kanskaarten gemaakt die bijvoorbeeld als poster aandacht vragen. Bijvoorbeeld: ‘je hebt het recht om een dakloze te groeten’. Wij hebben de keuze om iets voor anderen te betekenen.

Dat geldt ook voor de mensen in wetenschap en techniek. Natuurlijk allereerst privé: je kunt een goed doel steunen, daklozen groeten, voedselpakketten samenstellen. Maar ook in je werk. Is jouw activiteit nuttig, doelmatig, duurzaam? Dat geldt ook voor de activiteiten in de vier Brightlands campussen. Vele daarvan dragen bij aan de oplossing van grote mondiale problemen, bijvoorbeeld die op het terrein van klimaat en duurzaamheid.

  De award levert inspiratie aan velen
om hun werk richting en betekenis te geven.

Juist daarom is zo’n Marc Cornelissen Brightlands Award zo treffend. De award levert inspiratie aan velen om hun werk richting en betekenis te geven. Winnaar 2018, malaria-onderzoeker Bart Knols, die met zijn arbeid malaria de wereld uit wil helpen, omdat die ziekte jaarlijks 500.000 slachtoffers kent. Onnodig, als je de mug, dat kleine insect dat verantwoordelijk is voor de verspreiding van deze ziekte, weet te bestrijden. De award zet er de schijnwerper op. Ondersteunt het werk financieel. Maakt de impact groter. Een inspiratie voor velen. 

Mogen we vanuit die inspiratie een mooi 2019 tegemoet gaan. Of om het groots uit te drukken: Zalig Nieuwjaar!

Paspoort

Theo Bovens (Maastricht, oktober 1959) is sinds oktober 2011 Commissaris van de Koning (Gouverneur) in de provincie Limburg. 

 

Bovens studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij werkte van 1983 tot 1989 bij het Christen Democratisch Jongeren Appèl in Den Haag.

 

In 1989 trad hij in dienst van de Universiteit Maastricht (Economie Faculteit). 

 

Van 1994 tot 2003 was hij wethouder sociale- en economische zaken en loco-burgemeester in Maastricht.

 

In 2003 werd hij vicevoorzitter en in 2005 tot 2011 voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit. Van 2006 tot april 2012 was hij tevens kroonlid en lid van het dagelijks bestuur van de Sociaal-Economische Raad (SER).

 

Theo Bovens is lid van het Curatorium (Comité van Aanbeveling) van de Marc Cornelissen Brightlands Award. Als gouverneur van de Provincie Limburg reikt hij de prijs ook uit.