De tuinbouw als bron van gezondheid

Ieder kind krijgt het te horen van zijn ouders: “Eet groenten en fruit, want dat is gezond voor je!” Maar, door welke stoffen in groenten en fruit komen die gezondheidseffecten nou precies? Daar weten we - gek genoeg - eigenlijk helemaal niet zo veel van af. Op Brightlands Campus Greenport Venlo gaan ze op zoek naar antwoorden. Met een mooie subsidie van Topsectorproject Tuinbouw & Uitgangsmaterialen is nieuw onderzoek naar de ‘waarde(n) van groenten en fruit’ mogelijk. 

Wat we natuurlijk allemaal wel weten is dat groenten en fruit belangrijke bronnen zijn van vitaminen, mineralen en vezels. En dat ze weinig zout en verzadigd vet bevatten. Da’s makkelijk. Veel moeilijker voor producenten is om aan te tonen welke inhoudsstoffen versproducten bevatten en hoe die stoffen onze gezondheid bevorderen. Daarbij beïnvloeden ook raskeuze, teelt en verwerking de voedingswaarde van groente en fruit. Het zou heel handig zijn als we dat wél weten, al was het maar omdat je daar nieuwe markten mee zou kunnen ontginnen. En het zou vaders en moeders misschien een steuntje in de rug geven bij het overtuigen van hun kids…

Een brede coalitie van onderzoekers van diverse kennisinstellingen en bedrijven zet in de jongste Brightlands-campus in Venlo de tanden in het groente- en fruitonderzoek. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht, onder wie dr. Alie de Boer van het Food Claims Centre, kauwen daarbij – vanuit het beginsel ‘meten is weten’ - specifiek op de vraagstukken rond de onderbouwing van de gezondheidseffecten. 

Want die kennis, daar kún je wat mee! Onderzoeksresultaten geven bedrijven inzichten voor hun veredelingsprogramma. Ze maken het ook gemakkelijker om over de waarde(n) van groente en fruit te vertellen. In de keten én met consumenten. Zo kunnen innovatieve bedrijven de ‘vruchten’ van de wetenschap naar onze eettafel brengen door de resultaten van onderzoekers door te vertalen naar verschillende markttoepassingen. En dat helpt jou om je boodschappenmand  te vullen met producten die bijdragen aan jouw gezondheid.

Het uiteindelijke doel van al die samenwerkende partijen is de onomstotelijke onderbouwing van de ultieme claim: 

De tuinbouw is een bron van gezondheid! 

Gezondheid, voeding en bedrijvigheid zijn de speerpunten van het onderzoek van de Universiteit Maastricht op Brightlands Greenport Campus Venlo. Dr. Alie de Boer is Assistant Professor en houdt zich als hoofd van het Food Claims Centre Venlo vooral bezig met de juridische aspecten rond voeding en claims.

  Met ons model sluiten we aan op de wetenschappelijke discussie over het meten en onderbouwen van effecten die je mag verwachten van voeding. Dit is de eerste en belangrijke stap naar zulke methoden om gezondheidseffecten te meten! Dr. Alie de Boer, oprichter Food Claims Centre Universiteit Maastricht.

Banen van nu Opleidingen van de toekomst

< terug naar de stories over vitamine apk