80.000 quarter pounders uit één biopt

1,8 kilo broeikasgassen, de hoeveelheid water van een maand lang 6 minuten douchen en 2,5 kilo veevoeder. Dat is wat jouw runderhamburger van 100 gram kost. En dan hebben we het mestoverschot en het slopen van de regenwouden nog niet eens meegeteld. Lekker toch?

In 2050 zal de vraag naar vlees wereldwijd 70% hoger liggen dan nu. Tijd voor actie, vond Professor Mark Post van Universiteit Maastricht. Daarom ontwikkelde hij de eerste hamburger waar geen slager aan te pas kwam. Uit de spier van een koe haalt hij via een biopt enkele stamcellen. Die doet hij in een kweekschaaltje met een voedingrijk serum. De cellen delen zich dan net zoals ze dat in een levend dier zouden doen. Kweekvlees dus. Lekker, gezonder, beter voor het milieu én diervriendelijk bovendien. Want één biopt levert maar liefst 80.000 quarter pounders op.

Mosa Meat, het bedrijf van Post, ontwikkelt zich op Brightlands Maastricht Health Campus in een rap tempo van een start-up naar een scale-up. Over drie jaar hoopt Post vijftig kilo kweekvlees per week te produceren. De prijs van deze ecologische burger moet dan zakken naar een voor de consument aanvaardbaar niveau. Dat lijkt te lukken; kostte de eerste kweekvleesburger in 2013 nog 200.000 euro,  nu ligt hij voor 9 euro in de pan.

Prof. dr. Mark Post doceert fysiologie aan Universiteit Maastricht. Hij is Chief Scientific Officer van Mosa Meat, Peter Verstrate is de CEO. Mosa Meat is genomineerd voor de Academic Start Up Competition 2019.

  “Ik heb een doel en daar ga ik voor. Het maken van hamburgers voor een duurzaamheidsdoel vind ik even waardevol als het maken van bloedvaten voor mensen.”

Banen van nu Opleidingen van de toekomst

< terug naar de story over kweekvlees